Зрелостници се точиха до 8.20, за да влязат на днешния изпит в ПГ по хранителни технологии и техника, оправдаха се с трафика

„Мамо, мамо, забрави си водата“, тича 8-годишно момиченце, за да подаде пластмасова бутилка на входа на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, но остава разочаровано, тъй като младата жена вече се е качила на втория етаж, където е разпределена да положи матура по български език. Бащата утешава детето, че в класната стая ще й дадат, ако се наложи, и обещава в края на изпита да се върнат с колата, за да вземат мама. Мама е на 30 и е възпитаник на ПГ „Ана Май“, но се явява на матура едва сега, за да си вземе дипломата за средно образование.

600 кандидати от Пловдив и областта бяха допуснати до днешния ДЗИ по български език и литература в областта, от които се явиха 455. 71 от тях държат изпита в ПГ по хранителни технологии и техника. С баба си дойде на поправката Ивета от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, която завършва специалност „Софтуерни и хардуерни науки“, но не успяла на редовната дата и била скъсана по български. По английски обаче има добра оценка и ако сега мине бариерата, смята да кандидатства в Пловдивския университет, където удължили приема. Възрастната жена остана да чака внучката си в двора на училището, за да й изпраща позитивна енергия и да й дава кураж от разстояние.

Воден от баща си, на матурата днес се яви и състезателят по борба, носител на бронзови медали от републикански турнири, Перикъл Алексиев. Възпитаникът на Спортното училище нямал намерение да продължи да се състезава, затова му било особено важно да си вземе дипломата и да търси друго поприще за реализация.

Само за една точка се разминах с тройката, признава зрелостник от ПГ по дървообработване, който обаче цяло лято се готвил системно и решавал тестове. Надява се сега да се справи успешно, тъй като иска да учи „Интериорен дизайн“ в Лесотехническия университет, въпреки че завършва специалност „Мебелно производство“.

Зрелостници от СУ „Цар Симеон Велики“ също се явиха на днешната матура с надежда да се справят с теста, тъй като смятат да работят в Англия и се нуждаят от диплома за средно. Едно от момчетата даже е амбицирано да учи компютърни науки, но е изпуснал сроковете за тази година и отлага за следващата. Спокоен е, че има много добра оценка от ДЗИ по английски.

Кандидатите, разпределени в ПГ по хранителни технологии и техника, се точиха до 8.20, а квесторите на входа бяха по-тревожни от тях. Влезлият последен се оправда с трафика и обясни, че идва от Куртово Конаре. В последните минути, пропускайки инструктажа, дойдоха момче и момиче от Скутаре, които са абитуриенти от ПГ по механотехника и от „Ана Май“. И двамата бяха забравили черните химикалки, с които трябва да се пише на матурата, но от училището ги увериха, че имат достатъчно резервни.

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово, 18 зрелостници са пренасочени от ПГ по жп транспорт към други две училища в града. 12 полагат изпита по български в ПГ  „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, а шестима ще се явят на втора матура по биология утре в СУ “Васил Левски”.

Матурите по желание ще се проведат на 29 август.

Максималният брой точки е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30.