Таксите падат, ако НС гласува субсидия и за тях

DSC03896

Таксите в частните училища и детски градини ще паднат. Това ще стане възможно с новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който държавата ще субсидира частните школа и забавачки. Те ще получават субсидия, равна на издръжката, която се отпуска на държавните и общинските заведения. Ще се финансира обучението на децата, а не материалната база на училищата.

За всеки свой ученик частните школа ще получават субсидия, равна на единния разходен стандарт, който в момента е близо 1300 лева за Пловдив. Издръжката в детските градини е различна за 3, 4 и 5-годишните, както и да малчуганите в подготвителна група.  За да получат финансирането, частните градини и училища ще подават заявление за получаване на субсидията, пише в закона. Въпреки това обаче ще им бъде позволено да продължат да събират и такси. Но само за дейности, извършвани извън финансираните от държавата.

В Пловдив има четири лицензирани от МОН частни детски градини – „Дъга от мечти”, „Фамилия”, „Джой” и „Детство мое”. Частните училища са „Класик”, „Дружба”, „Бъдеще”, английска гимназия „Стоянстрой”, професионална гимназия по икономика и управление и гимназия „Едмънд Бърк”.

Директорите на частните учебни заведения са категорични, че таксите ще паднат, ако заложените промени станат факт. Категорично ще намалим таксите на учебните заведения със сумата, която държавата отпусне.“

В момента таксите за забавачка в Пловдив са 400 лева, като в сумата е включена и храната. В училищата годишната вноска е между 1400 и 1700 евро, като в нея не влизат учебници и помагала, униформи и транспорт. Те се заплащат допълнително. В частно училище “Дружба” децата до 7 клас получават безплатни закуска и обяд. 

  Ако държавата отпуска по 1300 лева за ученик, таксите ще паднат с толкова.

Крайно време беше, откога се борим и обясняваме, че децата са дискриминирани, защото родителите им са съвестни данъкоплатци и няма основание наследниците им да бъдат лишавани от държавна помощ, коментираха със задоволство, но не и с прекален оптимизъм директорите на частните учебни заведения. Тъй като дебатът да има ли държавни пари за частните училища и градини се точи от години, те не са убедени, че и сега казусът ще намери решение в тяхна полза.

 По груби сметки субсидирането би струвало на държавата около 10 млн. лева. У нас има 140 частни училища и 53 детски градини.