Реконструират „Чайка 2“ и „Марица 3“ с част от отпуснатите от правителството 100 млн. лева

Държавните средства, отпуснати за ремонт на студентски общежития, стигнаха и до Пловдив. 12 блока на 16 университета в цялата страна ще бъдат ремонтирани със 100 млн. лв., които бяха гласувани от правителството преди две седмици.

До подбора на общежитията, които ще бъдат санирани, ремонтирани и обзаведени с нови мебели, се стигна след представянето на два списъка – от образователното министерство и от Националното представителство на студентските съвети.

“Всички университети от двата списъка са одобрени. Нашата цел е да станат 20, тъй като има и резерви. Ако отговорят на критериите, ще бъдат включени още четири университета“, обясни председателят на НПСС Даниел Парушев. Така ще бъдат ремонтирани поне половината от 40-те общежития у нас, които са в окаяно състояние.

При подбора е оказвало влияние готовността на вузовете да започнат ремонт, амортизацията на блоковете, наличието на рамков договор със строителна фирма, която да поддържа ремонтните дейностите. Предимство са имали корпусите, чиито входове се стопанисват от различни университети, тъй като целта е повече вузове да могат да получат целевите средства.

След няколкогодишно чакане ще бъдат ремонтирани общежитията на Аграрния университет и Академията за музикално и танцово изкуство – блок “Чайка-2“, и блок „Марица 3“ на Университета по хранителни технологии. Част от ремонтните дейности се очаква да стартират до 3-4 седмици.

100-те млн. лв. са от бюджет 2020. Ако университетите не успеят да се справят с обществените поръчки навреме, тези средства няма да могат да се усвоят.

Следващата седмица предстои нова среща на министъра със студентите и след нея се очаква да бъде утвърден списъкът.