Няма да допуснем да се отклоняват пари от системата за дейности по превенция и борба с епидемии, категорични са от синдикат „Образование”

Синдикат „Образование“ към КТ “Подкрепа” предлага правителството да поеме разходите за PCR тестове за COVID-19 на учители, деца и ученици при съмнение за наличие на зараза или при препоръка от страна на училищния директор.

От синдиката припомнят, че на последното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество бе взето решение за присъствено начало на учебната година.

„Започването на часовете и междучасията по различно време на отделни випуски, блоковата организация, намаляването на броя на учениците в клас, почистването и дезинфекцирането по няколко пъти на ден е трудно, да не кажем невъзможно със средствата в делегирания бюджет, с този наличен персонал и при тези дадености на физическата среда”, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

По мнението му не е възможен хибриден учебен процес при сегашната структура на образователните институции и при наличния педагогически персонал. Родителите, които имат резерви и се страхуват да пратят децата си в клас, можели да изберат индивидуална или самостоятелна форма на обучение, като сами осигурят подготовка на децата си.

От синдиката са категорични, че няма да допуснат да се отклоняват парите за образование на учениците за дейности по превенция и борба с епидемии. Предстои проучване за сумите, необходими за дезинфектанти, предпазни средства и други материали, свързани с превенция на пандемията, нужни на училищата за месец.

Синдикат “Образование” поставя въпроса кой ще плаща за тестове на ученици и  учители, ако се наложи, за допълнителен педагогически, административен и обслужващ персонал при ситуация на реорганизация при евентуално огнище на зараза. Също така предлага да се въведат декларации, чрез които родителите да гарантират, че децата им са здрави.