Учениците от ОУ Елин Пелин“ и ОУ „Захари Стоянов“ представиха постери и пуснаха балони с послания срещу тормоза в училище

Дърво на ценностите, които ни учат да бъдем толерантни и да приемаме различията на другите без да ги осъждаме, изработиха за днешния Ден на розовата фланелка ученици от ОУ „Елин Пелин“. Той беше отбелязан с различни инициативи за всички класове. Децата изработиха  буквословица, лабиринт на добрите думи и представиха постери и плакати с послания срещу тормоза в училище. Към инициативата се присъедини и кметът на район „Западен“ Димитър Колев, който призова учениците да не допускат агресия в класните стаи, а да бъдат приятели и да се научат да общуват ефективно помежду си.

Рано сутринта пък седмокласници от ОУ „Захари Стоянов“ посрещнаха съучениците си и учителите със стикери във формата на розова фланелка с надпис „Не на тормоза, но не за ден!“

Второкласниците представиха табла срещу всякакви прояви на агресия в училище. Учениците от 5 клас написаха лични послания против тормоза върху големи розови балони и оформиха с телата си сърце в училищния двор.

Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва в последната сряда на февруари. Той води началото си от инцидент в канадска провинция Нова Скотия. При откриване на учебната година през септември 2007 година по-големите ученици са се подигравали на деветокласник, че бил с розово поло. На следващият ден двама негови съученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, в знак на солидарност решават да купят и раздадат на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и само четири години по-късно около един милион деца от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.