Образователни игри, ателие за изработване на насекоми от хартия и работилница за засаждане на цветя на фестивала на Природонаучния музей „Млада синя Земя“

Дърво на обещанията, пренасяне на съдове с вода през трасе с препятствия, ателие за изработване на насекоми от хартия и за рисуване на стъпки на хищни бозайници. Това са част от инициативите, които очакват участниците в тридневния фестивал за младежко творчество „Млада синя Земя“. Той се провежда традиционно по повод Деня на Земята, но поради пандемията от COVID-19 бе отложен и ще се състои от 9 до 11 октомври в сградата на Природонаучния музей и в Дондуковата градина.

В първия ден ще бъдат открити фотографска и изложба с рисунки на тема „Водата е живот“, ще бъдат представени също иновативни проекти, свързани с науките за Земята. Официалното награждаване на печелившите участници във отделните категории ще бъде от 16 часа.

На 10 и 11 октомври от 11 до 15 са предвидени творчески и образователни занимания за деца на открито в градината. Посетителите ще могат да разгледат изложбата на Фондация „По-диви Родопи“ за биоразнообразието на Източни Родопи и да напишат своето обещание към Земята върху платно, на което ще бъде нарисувано дърво. Предвидена е и специална игра „Пазим водата“ с награди, в която участниците ще трябва да пренасят съдове с течност през трасе с препятствия.

В съботния ден в Дондуковата градина ще има обособен пункт „Бозайници“, където децата могат да се включат в ателие за рисуване на стъпки на хищни бозайници – вълк, рис, мечка. Интерактивни образователни игри за видове, някога достигнали до ръба на изчезване от природата ни, ще предложи пункт „Да ги опазим“. На пункт „Насекомите са важни за всички“ ще има ателие за изработване на насекоми от хартия и игра „Открий ме в джунглата“. Децата, които изберат пункт „Млад художник“, ще рисуват на тема „Застрашени видове животни“.

В неделя отварят пунктовете „Усещане за цветя“ и „Животът на пчелите“, където са предвидени работилница за засаждане на цветя и разказ за най-важните насекоми на планетата, които са застрашени от изчезване. Посетителите на пункт „Ориентиране и планинска безопасност“ ще чуят лекция кои са най-важните правила в по време на планински преходи.

Скачане с ластик и на въже, дама, въртене на обръч очаква децата на пункта „Игрите на нашите родители“. Пункт „По-чиста Земя“ ще предложи образователна игра за рециклирането и ателие за изработване на сувенири от отпадъци.