Пенсионираната Сашка Кръстева застава начело на ОУ „Отец Паисий”, за което нямаше кандидати на приключилите преди седмици конкурси. Директорът на ОУ „Христо Ботев” в Крумово ще ръководи пловдивското НУ „Климент Охридски”

Дългогодишният директор на СУ „Пейо Яворов” Сашка Кръстева поема училището в Песнопой. Тя бе пенсионирана в началото на юни, заедно с директорите на повече от 20 учебни заведения в областта. За ръководните постове бяха проведени конкурси, чиито резултати станаха ясни преди две седмици. Оказа се обаче, че не се явили желаещи за ОУ „Отец Паисий” – община Калояново, и никой не е поискал да се състезава за овакантеното от Георги Тричков място. Затова Регионалното управление на образованието решава да сложи като временно изпълняващ Кръстева с мотива, че е опитен директор от системата.

Нейното място от 17 август вече се заема от Пламен Стоилов. 31-годишният учител кандидатства за три училища, но спечели надпреварата за СУ „Пейо Яворов”. Преподавателят по философия от СУ „Черноризец Храбър“ тази година е навъртял задължителния педагогически стаж от 5 години, който се изисква като условие за участие в конкурса и се явява най-младият училищен директор. Амбициозният учител е завършил средно образование в ПГ по архитектура, строителство и геодезия, а сега е докторант по социология във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет и се занимава с проблемите, свързани с урбанизацията.

„Запознах се със заместник-директорите, които познават училището по-добре от мен, така че се надявам да се сработим. Повечето учители все още са в отпуск, затова не съм имал възможност да се видя с всички. Годината няма да е лека, надявам се взаимно да се подкрепяме и да си помагаме”, лаконичен бе Стоилов в коментара за си за първите работни дни на новия пост. На себе си пожела здраве, спокойствие и мъдри решения.

Дългогодишният педагогически съветник от СУ „Найден Геров” – Димитър Стефанов, бе класиран два пъти на първо място на конкурса. Доскоро той бе временно изпълняващ длъжността в ОУ „Христо Ботев” в Крумово, но е избрал да застане начело на НУ „Климент Охридски”. Той има опит и като зам.-директор на СУ „Найден Геров”.