Елитните гимназии в челото на класацията в горен курс

uchenitsi-ot-ou-dusho-hadzhidekov-prepisvat-istoriya-slavyanobolgarskaya

Учениците от ОУ „Душо Хаджидеков” обраха призовите места от престижното състезание по български език и литература „Св. Иван Рилски”. Резултатите от първия етап на тазгодишното 12 издание, на което се явиха няколко стотин ученици от 2 до 12 клас, бяха обявени вчера.  Участниците от „Душо”-то са първенци за втори, четвърти и пети клас, а сред третите класове възпитаниците им се нареждат на второ и трето място.  В челната тройка до шести клас има също деца от „К.К.Философ”, „С. Врачански”, „П.Берон”, „Кл.Охридски”, „В.Левски”, Р. Княгиня” и „П. Евтимий”. При седмокласниците лидерските позиции заемат кандидат-гимназистите от Математическата гимназия и „Ал.Константинов”. В изпитния вариант за 7 клас учениците решаваха само тест, като преразказът с дидактическа задача ще бъде даден на втория етап на състезанието през април. Същото се отнася и за зрелостниците, които търсиха верните отговори на 40 въпроса, без интерпретативно съчинение или есе по поставена тема, което ще пишат пролетта.

Ученици от ЕГ „Иван Вазов”, ЕГ „Пловдив”, Математическата и Търговската заемат челните три места сред осмокласниците и състезателите от 11 и 12 клас.

„Радвам се, че малките също показват много добри знания. Интересът сред кандидат-гимназистите е традиционно висок, защото всеки иска да провери знанията си и да прецени сам за себе си на какво ниво е и как върви подготовката му за външното оценяване”, коментира главният организатор на състезанието Маргарита Николова. Наградите на победителите ще бъдат раздадени на 29 декември от 10.30 до 14.30 часа в СОУ „Ч. Храбър”.