Почетни плакети за бившите директори на гимназията по повод 50-годишнината

Наследниците на патрона акад. Кирил Попов поднесоха поздравителен адрес

„Продължавайте да пишете историята на Математическата гимназия“, пожела тази вечер от сцената на Античния театър дългогодишният директор на емблематичното училище доц. Кирчо Атанасов. Бивши възпитаници, учители, родители и приятели се събраха на официалното честване на 50-годишнината на МГ. Която в продължение на 30 години се е ръководила от него. В емоционалното си обръщение към многобройната публика той се върна в годините назад, за да припомни, че в превърналата се в легенда гимназия е бил проведен първият компютърен урок в България през 1983 г., първата за страната видеотерминална връзка между София и Пловдив за нуждите на учебния процес, открит е най-големият Информационно-изчислителен център с първия компютърен клас у нас.

„Първи внедрихме учебния профил „Компютърна графика и дизайн“. Домакинствали сме 21-та световна олимпиада по информатика и две балкански олимпиади по математика и информатика“, припомни доц. Атанасов и благодари за моралната и материална подкрепа на всички възпитаници на училището.

Той бе удостоен с почетен плакет за принос от директора Веселина Карапеева.

„Какво е да избереш празен лист преди 50 години – това е предизвикателство да изградиш нещо ново, да поставиш основите. Ние, наследниците, сме длъжни да надграждаме“, каза Карапеева и се обърна към всички бивши възпитаници и преподаватели, настоящи ученици и учители, които формират духа на МГ, за да благодари за усърдието и професионализма.

С почетен плакет бе удостоен и доц. д-р Ивайло Старибратов, който е начело на гимназията в продължение на 13 години и изгражда модерния й облик. Той изрази надежда най-сетне да бъде реализирана идеята за строителство на модерна нова сграда на гимназията – мечта на няколко поколения.

„Един ученик одеве ме попита защо съм с вратовръзка на МГ. Знаете ли кога учениците започват да си носят униформите? Когато завършат. Защото се чувстват част от една общност и искат да запазят усещането за принадлежност“, каза Старибратов.

С плакети бяха отличени още двама бивши директори – Татяна Мерджанова и Алина Сомова.

Водещият – актьорът Троян Гогов, припомни знакови моменти от историята на училището, чийто първи директор е Димо Малешков. Година след старта учителският колектив избира за свой патрон академик Кирил Попов. Изтъкнатият учен е създател на родната математическа школа и е един от първите българи, чийто принос в науката получава международно признание. Негови наследници се качиха на древната сцена, за да поднесат поздравителен адрес с пожеланието за дълговечно знаково присъствие в българската образователна система.

По повод юбилея училището организира математически конкурс за наградата „Васил Зарев“, която днес бе връчена от проф. Димитър Узунов от випуск 1976.

„Ние бяхме първият клас на Васил Зарев, който ни научи да мислим красиво и нестандартно. Беше не само прекрасен математик, но и невероятен играч на терена“, каза проф. Узунов и връчи наградата на 9-класничката Демира Недева.

Победител в литературния конкурс „Чавдар Димитров-Чарли“ стана София Стоянова от 7 а клас.

Брандирани бележници, календари и брой от юбилейния вестник предлагаха на гостите на входа.