Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гостите на града да се включат в събитията от втория етап на „Духовни маршрути в Пловдив 2021“, които ще се проведат през септември и октомври. Проектът е част от Културния календар на града.

Маршрут ЛИТЕРАТУРА

„Мислене за Пловдив“

18 септември 2021 г., събота, 10:30 ч.

Сборен пункт: пред къща „Ламартин“

Водач: МЛАДЕН ВЛАШКИ е университетски преподавател, литературен историк и критик. От април 2018 е лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург. Публикувал е пет книги, посветени на българската литература и на връзките й с немската култура и литература. Издател-редактор на литературното списание „Страница“, автор и водещ на предаването за книги и литература „Преге“ по Радио Пловдив.

С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ

Маршрутът съчетава пловдивски пространства и техните литературни образи. Той не проследява тематична или исторически определена област, а се стреми да внуши преплитането на времевите пластове в пловдивските пространства, така както са отразени те в литературата. Текстовете са от различни поколения автори.

 • По ул. „Княз Церетелев“ и ул. „Хемус“

(Недялко Славов „Фаустино“)

 • Античен театър

(поглед от „Хълма“ на Димитър Кирков)

 • През двора на църквата „Св. Богородица“ до поглед от другата страна на Тунела
 • Посока площад „Джумая“ покрай „Седмият хълм“ и Античен стадион („Римски стадион“ на Йордан Велчев) до бившия клуб „Кристал“ („салфетъчна поезия“ из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски и спомени на Здравко Попов)
 • По ул. „Цариброд“ до долния край на Джумаята, пред бившата „Антикварна книжарница“ (Иван Теофилов „Джумаята“ и Иван Вълев из „Скритата градина“)
 • По улица „Христо Г. Данов“ (из „Нова земя“ на Иван Вазов); до входа на Дондуковата градина (Захарий Стоянов из „Чардафон Великий“)
 • Площад „Цар Калоян“ (Орта мезар и поглед към Мараша – из „Далече от Толедо“ на Анжел Вагенщайн)
 • Финал: стихове за Пловдив на Алексанъдр Секулов и Йордан Велчев

Маршрут ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

Прагове и белези

Национални есенни изложби Пловдив 2021

19 септември 2021 г., неделя, 11:00 ч.

Сборен пункт: Стария град, Балабанова къща

Водач: проф. д-р ГАЛИНА ЛАРДЕВА – професор по История и теория на изкуствата, зам.-ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведчески изследвания

Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които представят девет автори в дворовете и къщите на Стария град – Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянната експозиция Мексиканско изкуство.

Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на живописците СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ, ЯВОРА ПЕТРОВА, ДИМИТЪР ХРИСТОВИЧ, АНГЕЛ ГЕШЕВ (Балабанова къща), НОРА АМПОВА (Постоянна експозиция Мексиканско изкуство).

Фотографски изложби на ЛИЛЯНА КАРАДЖОВА и МИРОСЛАВ ЖИВКОВ са експонирани в къща Хиндлиян, където в двора могат да се видят и графики на ВЕНЦИСЛАВ ШИШКОВ.

Интересни пластики на ДАНИЕЛ МИРЧЕВ-ДЪНА са изложени на открито в двора на Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Организатори на изложбите са Община Пловдив, ОИ Старинен Пловдив и фондация Култура и съвременност, с подкрепата на КЦМ 2000 АД – Пловдив, ГХГ Пловдив, галерия Етерна – Пловдив.

 

Маршрут III (Изобразително изкуство)

ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

 1. септември (събота), 11:00 ч.

СБОРЕН ПУНКТ: Галерия “Джуркови” (ул. “Съборна” 19)

ВХОДНА ТАКСА: 3 лв.

ВОДАЧ: проф. д-р ГАЛИНА ЛАРДЕВА – артистичен директор на Национални есенни изложби

Маршрутът включва разглеждане на богатата експозиция от живописни и скулптурни творби на над 100 художници, творили от средата на XIX век до наши дни. Участниците в обиколката ще могат да видят забележителни произведения на изявени художници като: Иван Ангелов, Димо Сотиров, Иван Пенков, Васил Захариев, Красимир Джидров, Александър Миленков, Васил Чакъров, Димитър Лалев, Георги Трифонов, Атанас Шаренков, Десислава Минчева, Кольо Карамфилов и др. Творбите са подредени хронологично, а авторите им са представени с цитати и биографии.

Къщата, в която е разположена галерията, е паметник на културата и се намира в самото начало на Стария град в Пловдив. Сградата е реставрирана изцяло, в нея е съхранен битът на градската къща от ранните години на 20 век. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с интериора, съхранил великолепието на старите мебели и ръчно изработените килими.

Обиколките ще се проведат при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания. Всички посетители трябва да бъдат с предпазни средства.

Маршрут IV (Литература)

“ПЛОВДИВСКИ АМАРКОРД” (Мемоари за Пловдив)

 1. октомври (събота), 10:30 ч.

СБОРЕН ПУНКТ: пл. “Цар Калоян” (Орта Мезар)

ВОДАЧ: доц. д-р МЛАДЕН ВЛАШКИ – университетски преподавател, литературен историк, критик.

С участието на актьора ПЕТЪР ТОСКОВ.

Маршрутът съчетава пловдивски пространства и мемоарна проза.

 • Начало: площад „Цар Калоян“ – за Орта мезар (спомени на Иван Теофилов, Иван Вълев, Божана Апостолова)
 • Пресечката на ул. „Антим I“ с ул. „Христо Г. Данов“ пред Пощенска банка (из Любен Станев „Белите врани“)
 • По ул. „Цариброд“ до бившия клуб „Кристал“ (из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски)
 • През хълма „Сахат тепе“ (Данов хълм) в посока бивш „Гроздов пазар“ (Асен Христофоров „Един прашен площад“ и Рашко Сугарев из „Урок по топографска анатомия)
 • През площадчето пред РТвЦ (спомени за Дом на изкуствата и печата (бившето кино „Култура“, днес сграда на БНР – Пловдив) и градината до Военния клуб (за неговата сладкарница като ранно средище на пловдивска бохема – спомени на Георги Райчевски) и спомени за улица „Станционна“ (днес „Иван Вазов“, от Любен Станев, Вера Мутафчиева и др.)

Обиколките ще се проведат при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания. Всички посетители трябва да бъдат с предпазни средства.

 

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.