dscf9464

Пироефекти, дрон и песента за Детската Евровизия създадоха небивал празник в Арменското училище за старта на новата учебна година. Първокласниците бяха посрещнати още в началото на церемонията като специални участници в събитието. Момичета в национална българска носия и арменски традиционен костюм отвориха символично портата на знанието с грамаден бутафорен ключ и по стълбите дефилираха двете паралелки първолачета. На пилоните пък, под звуците на двата химна, бяха вдигнати знамената на България и Армения.  Двете паралелки, начело с класните си ръководители, слязоха тържествено по стълбите, за да се озоват в редиците при останалите. В момента на появата им пиробатерии произведоха ефекти в бяло, зелено и червено.

dscf9454

Всичко това бе заснето от операторите на БНТ, заели позиции още в ранни зори, за да включат директно четвътрокласничката Лидия Ганева, която изпя песента „Вълшебен ден”, с която ще представи България на Детската Евровизия. Песента, написана от Графа, прозвуча за първи път днес в двора на школото в Стария град. Водещият на шоуто “Децата на България са супер”, което излъчи Лидия за победител – Драго Драганов зае позиция несред множеството от деца, родители, учители и гости, тъй като точно в 10.17 часа изпълнението на младото дарование от Арменското училище трябваше да бъде излъчено чрез пряко влючване по националната телевизия.  Докато осветители и видеооператори нагласяваха техниката, Лидия облече светлосиня рокля от коприна и дантела, изработена от фирмата, която ще шие всичките й тоалети за световния конкурс в Малта.

dscf9467

Съучениците на Лидия от сърце аплодираха талантливата си съученичка и с охота позираха за снимки, заедно с нея. След като пожела на всички вълшебен ден и изпълни 30-секунден откъс от песента, тя изпя и „Високо” на ФСБ.

Вълнуващите моменти бяха запечатан от дрон. Бившият ученик от Арменското училище, а сега студент по бизнес информационни технологии в Пловдивския университет, решил да направи подарък и да заснеме отвисоко необичайното откриване на учебната година.

dscf9472

Въпреки натоварената си програма, непрекъснатите репетиции и снимки, Лидия казва, че се старае винаги да се явява подготвена в училище и с написани домашни. Често пъти се налагало да подготвя уроците и в хотелските стаи. Любимият й предмет е „Човек и природа”. Справя се с математиката, въпреки че не я обича особено, призна си малкото момиче с голям глас.

dscf9468

Всички ученици ще получат като подарък от БНТ и издателство “Хермес” книги и приграма с образа на Лидия.

Архиерейският наместник на Арменската епархия в България Храч Мурадян благослови ученици и учители с пожелание за ползотворна година и добави: “Човек получава на три места своето възпитание – вкъщи -от родителите, от втория си дом – училището, а на трето място е неговата среда. Както възпитаме децата, такова ще бъде нашето бъдеще”.

dscf9446

dscf9445