Водещи немски компании вкарват модерна агротехника за обучението във висшето училище

img_1503

Дронове ще използват студентите от Аграрния университет, за да наблюдават състоянието на посевите в учебно-опитната база на висшето училище. С безпилотните машини ще се следят климатичните условия и ще се определя необходимото количество тор за почвите. Модерните машини – комбайн, трактор, плуг ще бъдат предоставени от водещи немски компании в областта на агротехниката, уточни ректорът  проф. Христина Янчева.

Днес бе подписано споразумение с поредната фирма, която предоставя дигитални технологии за развитие на устойчиво земеделие и за опазване на околната среда. Пред студенти и преподаватели бяха демонстрирани възможностите за използване на агротехниката.

През април висшето училища подписа споразумение с 5 фирми от Германия, а днес – с още една. Идеята е студентите да се запознаят с най-модерните селскостопански машини още в университета, а висшето училище се ангажира да организира демонстрационни дни и да представя техниката пред фермери, специалисти от бранша, преподаватели и студенти.

В демонстрационния център на АУ вече е доставен плуг със сензорно управление за по-бърза обработка на големи земеделски стопанства от две-три хиляди декара. Специалисти от немските фирми ще обучават на него не само студенти, но и фермери от региона.