detska-karta-na-sveta

10 национален конкурс за детска карта на света на тема: „Ние обичаме картите” организира Българската картографска асоциация със съдействието на Национален институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Надпреварата е част от Международния конкурс за детска карта на света „Барбара Печеник” 2017 и съгласно условията, определени от Международната Картографска Асоциация.

Участниците ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи: до 6, между 6 и 8, от 9 до 12 и от 13 до 15 години. Ученикът, получил най-много гласове от журито, ще получи голямата награда – дрон.

Във всяка възрастова група ще бъдат излъчени победители, които ще участват чрез картите си в Международния конкурс, ще бъдат раздадени грамоти и награди. Шестте най-добри карти ще участват в изложба в рамките на Международната картографска конференция във Вашингтон от 2 до 7 юли 2017 г.

Всяка карта може да бъде изработена максимум от трима автори, като всички трябва да са в една възрастова група. Максималният размер не трябва да надвишава А3. Крайният срок за изпращане на картите е 25 февруари на адрес:

За конкурса „Детска карта на света”
Проф. Румяна Вацева
Национален институт по геофизика, геодезия и география при БАН
ул. Акад. Г. Бончев, бл. 3
1113 София

Присъдените награди ще бъдат обявени на 10 март 2017 г. с откриване на изложба на всички участващи детски карти и церемония за награждаване на победителите в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Целта на конкурса е децата да бъдат провокирани към творческо изобразяване на света чрез художествени методи. Ясно послание, картографско съдържание и качество на изпълнението, т.е. подходящи знаци, цветове, наименования, надписи.

От 1999 година до сега България досега е участвала в 9 международни конкурса, като в шест от тях печели награди за най-добра карта в различни възрастови групи.

Наградените рисунки ще бъдат предоставени на международни организации (UNICEF), както и на картографски и други организации за поздравителни картички или  постери.