15 отбора с имена на държави от ЕС се състезаваха да майсторят сандвичи в ОУ „Пенчо Славейков”. Раздават четка и паста за зъби като награда

25519851_1466073626794392_931476849_n

Дракон от франзела с криле от маруля се появи по време на кулинарната работилница в ОУ „Пенчо Славейков”, посветена на бъдещото председателство на България на Съвета на ЕС. Оригиналната инициатива е част от плана за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства, обясни директорът Екатерина Делинова. 15 отбора с имена на държави от Европейския съюз се състезавали да приготвят сандвичи, хамбургери и хапки. От училището осигурили всички нужни продукти, за да може децата да развихрят докрай въображението си. Облечени с бели престилки и шапки, състезателите от втори до осми клас вложили изключително старание и фантазия. Така франзелите се превърнали в дракони, а кашкавалът добил формата на делфин, топеното сирене пък станало крокодил. Децата от българския отбор заложили на традиционни продукти като лютеница и сирене, украсявайки сандвичите си със свежи подправки – магданоз и копър. Останалите отбори предпочели за хапките чери домати, маслини, каперси и гъши пастет.

Събитието започнало с лекция за правилното хранене, изнесена от д-р Дауд Алдженаби – завеждащ денталния кабинет към училището. След това стоматологът провокирал участниците в кулинарната надпревара с въпроси, свързани с ЕС. Наградата за правилен отговор била четка и паста за зъби.

Първенец в състезанието се оказал тимът от България. След него се наредили Холандия, Испания, Белгия. За всички отбори ръководството на училището осигурило награди.

13 отбора пък се състезавали за изработка на най-красива сурвачка. За основа децата използвали дрян от село Грохотно, който приятелите им от ОУ„Гео Милев”, с които Славейковци реализираха първо интеграционно училище, изпратили за случая. Плъсти, конци от вълна, шипки, ошаф, пуканки, панделки и гирлянди изпъстрили дряновиците. На първо място журито класирало сурвачката на II д клас, а на второ и трето място се наредили VII б и VII д клас. Четвъртите класове обрали наградите в надпреварата за най-оригинална коледна картички. Сурвачките и картичките ще се продават на благотворителен базар в училището, а събраните средства ще отидат за  Защитено жилище в ЖК ”Тракия”.

Сурвачката победител
Сурвачката победител