Здравното министерство препоръчва на МОН увеличаване на приема за „Медицина” и медицински сестри

Решение кога да се отворят детските градини и яслите у нас може да има след две седмици. Това заяви днес здравният министър Кирил Ананиев. То ще се вземе на база данните за разпространението на заразата у нас и как се процедира в други държави.

Здравният министър посочи, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от COVID-19.

Здравното министерство за втора година препоръчва на МОН да бъзе увеличен приемът в специалност „Медицина”, както и бройките за медицински сестри.

„За да можем да повишим заплащането на специалистите по медицински грижи, вдигнахме цените на доста клинични пътеки, което ще се отрази за увеличение на заплатите на специалистите“, каза Ананиев.