Според главния държавен здравен инспектор трябва да се преустановят всякакви извънкасни дейности, включително и за начален етап. Вузовете – изцяло дистанционно

Удължаване и затягане на мерките и след 12 ноември. За това се обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. На редовния брифинг на Националния кризисен щаб той заяви, че ще предложи учениците от 5 до 12 клас да се обучават онлайн, да бъдат преустановени всякакви извънкласни дейности за децата от начален етап извън рамките на паралелката, а всички вузове да преминат изцяло към дистанционна форма. Евентуалната нова ограничителна мярка е една от 7-те точки, които огласи доц. Кунчев на днешния брифинг.

„Голяма част от тези мерки вече се прилагат в много области и училища. В ежедневна връзка сме с министъра на образованието Красимир Вълчев. Всички училища, които подадат заявления за преминаване към обучение от разстояние, се одобряват от МОН, но на никое не е отказано. Всяка мярка трябва да бъде добре обмислена и приложима“, каза доц. Кунчев.

Предстоят разговори с експертните съвети по епидемиология, на които ще бъдат обсъдени предложените от него мерки и едва тогава те ще бъдат оформени като заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

До момента превключването ставаше по препоръка на РЗИ и с решение на Областните щабове или по искане на училищния директор, съгласувано с Педагогическия съвет, Обществения съвет, родителите и с разрешение на министъра. По заповед на здравния министър от 29 октомври до 11 ноември в електронна среда от разстояние се провеждат занятията на всички ученици от 8. до 12. клас.