„Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри и всяко училище, според своите условия, може да ги доразработи и да каже какво трябва да се прави”. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

„Особено чувствителни сме към училищата, защото децата ни са там всеки ден. От 52-те страни от европейския регион на СЗО нито една страна не се е отказала от нормалния начин на обучение. Друг е въпросът при какви мерки и препоръки”, каза доц. Кунчев. По думите му, когато се събират много хора на едно място, рисковете се увеличават, но сравнявайки риска от заразяване в училище, където се спазват всички указания за невзаимодействие между класовете, това е едно от ней-безопасните места.

Според доц. Кунчев училищата няма как да се превърнат в остров, където да не се среща коронавирус, но може да се намали рискът до приемлива степен.

Министърът на образованието Красимир Вълчев за пореден път заяви, че МОН дава само общи насоки, тъй като не всички препоръки могат да се приложат масово.

„Ясно сме казали каква е целта – да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмицата с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този на невзаимодействие, който е приложени в детските градини.