71 от делегатите на Общото събрание гласуваха за досегашния зам.-ректор по научна и художественотворческа дейност

Общото събрание на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ избра доц. Жан Пехливанов за ректор. Той беше единственият кандидат и получи подкрепата на 71 делегати от присъствалите 91 на Общото събрание на висшето училище.  Досега той бе зам.-ректор по научна и художественотворческата дейност. Преподавателят по история на поп и джаз и компютърни музикални технологии заема мястото на проф. Тони Шекерджиева-Новак, която няма право на нов мандат.

Състезание нямаше, тъй като той бе единствен кандидат за поста. Той благодари на колегите си за доверието и обеща да не бъде солов играч, а да работи в екип.

„Устойчивост и развитие“ е слоганът на мандатната програма на доц. Пехливанов. Той мотивира кандидатурата си така: „не защото ще ми е лесно, а точно защото знам, че ще бъде трудно, но имам вярата, че ще успеем заедно, както досега“.

И припомня, че в АМТИИ започва своя творчески път като студент, поставя началото и успешно развива кариерата си като педагог. Тук сформира „Интро квартет“, с който работи и до днес. Признава, че мандатът му като заместник-ректор бил белязан от множество предизвикателства, но имал самочувствието, че е добил мениджърски, продуцентски и административен опит, за да застане начело на Академията.

Привличане на чуждестранни студенти, осъвременяване на учебните програми и повишаване ефективността на практическото обучение, надграждане на отношенията на висшето училище с институции и международни партньори са част от целите и задачите, залегнали в предизборната платформа. Кандидат-ректорът предвижда създаване на стратегия за управление на собствеността, в която да бъде заложено обследване и заснемане на всички обекти, стопанисвани от Академията, идентифициране на конкретни проблеми и нужди на сградния фонд, кандидатстване за финансиране за консервация и реставрация, превръщане на недостатъчно използвани пространства в зони за съвместна работа.

Програмата за управление поставя акцент и върху подобряване видимостта и реализацията на творческата и научна продукция на Академията, създаване на дигитална платформа за споделянето й, стимулиране на публикационната дейност.

Доц. Пехливанов предвижда допълнителни обучения за преподавателите, разработване на нови квалификационни курсове за следдипломно обучение, актуализиране на учебните планове с акцент върху интердисциплинарния подход и нуждите на пазара на труда. В платформата си посочва, че предстои оценка и оптимизация на бакалавърските и магистърските програми, приемане на вътрешни правила за превенция и контрол на плагиатството и използване на генеративен изкуствен интелект, създаване на механизъм за финансов стимул, обвързан с научноизследователската, художественотворческата и публикационна активност.

Амбициите му включват гост-лектори и изнесени уроци в партньорски институции, създаване на условия за привличане на млади преподаватели и развитие на Центъра за опазване на фолклорното наследство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.