Според главния здравен инспектор по-широкото разпространение на КОВИД-19 сред младите хора заплашва по-възрастните

Ако продължи ръстът на заболеваемостта, съчетан със смъкване на възрастта, ще има реални рискове от поява на положителни случаи на КОВИД-19 в училищата. Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви. Това заяви днес главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Бебе на 57 дни е сред новите случаи на заразени. То е хоспитализирано и в момента е в добро състояние. С потвърдена диагноза в болница е и 6-годишно дете. И двете деца са от Пловдив. Това съобщи  по данни на РЗИ  областният управител  Дани Каназирева.

„Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Невъзможно е цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както присъственото обучение. Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи“, коментира доц. Кунчев.

През последните три-четири седмици процентът на положителните проби за Covid-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5. Процентът на онези, които имат нужда от медицинска помощ и настаняване в болница, също не се е променил коренно и се движи в рамките на 15 до 20%.

Главният санитарен инспектор припомни, че голяма част изкарват заболяването със скрити симптоми или много леко, „но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните.“

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че учебната година ще стартира присъствено, но всяко училище трябва да има готовност за преминаване към обучение в електронна среда.

“Ако има едно-две болни деца от клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако са повече и от различни класове, цялото училище ще минава на онлайн режим”, обясни още министърът.

Всяко училище ще има план, а МОН ще изработи препоръки какви мерки следва да се спазват и кога е наложително да се превключва към електронно обучение.