Ще работим за увеличаване на целевото финансиране за детските градини и на броя на националните програми, предназначени изцяло за тях. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща с директори от цялата страна. Дискусията бе организирана от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета и бе открита от неговия председател Диян Стаматов, а в обсъжданията участваха народните представители Красимир Вълчев, Медиха Енвер Мехмед-Хамза и Даниел Лорер.

Министър Цоков подчерта, че с приетия бюджет отчасти се решават проблемите с недостига на финансиране за детските градини, но е необходимо да се предвиди по-голям ресурс през следващата година. Той добави, че се работи и за започване на ранна педагогическа подкрепа още от яслена възраст.

Сред дискутираните теми бяха промените при конкурсите за избор на училищни директори, обезпечаването на яслите и детските градини и др. Все още учителите и директорите срещали технически проблеми при работата си с изградената единна електронна система в образованието.

“Първостепенна задача е да подобрим нейното функциониране, защото тя трябва да улеснява вашата работа, а не да я затруднява”, каза проф. Цоков. По думите му вече са проведени редица срещи с разработчиците на платформата и от тях са изискани бързи действия за подобряване на системата и продължаване на надграждането й.

“Пътят за осъвременяване и модернизиране на обучението ни преминава през дигитализацията. Решенията в тази област обаче трябва да се взимат съвместно от МОН и образователните институции”, допълни министърът.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.