44.5% от учителите заявяват, че не притежават служебен лаптоп, а 22,2% разполагат с тях временно, след което ги връщат на образователната институция.

Това показва национално допитване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ по повод готовността на образователни институции и учители за работа в електронна среда от разстояние.

По разпореждане на МОН дигиталните средства, които ползват учителите, трябва да се отключват със служебен акаунт, но 89,9% определят това като дискриминация. 71,6 на сто от анкетираните заявяват, че техническите параметри на раздадените лаптопи са незадоволителни.

Допитването показва, че 59,7 % са преминали през обучение за работа с електронни образователни платформи през последната година, но нито един учител не е получил методически указания за работа във виртуална среда.

Едва 39% от педагозите са получили средства от образователните институции за работа в електронна среда от вкъщи, а 71% смятат, че националната програма за подкрепа на обучението от разстояние е провалена.

Учителите смятат, че възможността родителите да определят частично преминаване на детето им в дистанционна форма по семейни причини е лишаване на ученика от основно конституционно право.

По-малко от 10% от учебните заведения имат техническа осигуреност за хибридно водене на учебния процес.

Учителите не подкрепят постоянното тестване, но проверката за антитела би помогнало за точна диагностика на ситуацията в училища и детски градини, сочат резултатите от проучването.