„Машини и системи” и „Мебелно производство” ще се финансират по българо-швейцарския проект

3e0b5ac36d6296aed77fc49e0ab9541c

Българо-швейцарският проект „ДОМИНО” за дуално образование влиза в две пловдивски професионални гимназии. 18 деца ще се обучават по съвременни програми в специалност „Машини и системи с ЦПУ” на Професионалната гимназия по механотехника. Вече са подписани договори с фирмите партньори „Биомашиностроене”, АВВ, „КА инженеринг”, където учениците от 11 и 12 клас ще карат практиката си. Разработен е и нов учебен план, уточни директорът Анета Чилингирова. Бизнесът имал интерес и към някогашната специалност „Промишлена електроника”, по която обаче в последните години няма прием. Чилингирова обясни, че училището разполага с база, за да я възстанови, въпросът е ще има ли интерес от страна на учениците.

По нови учебни планове за „ДОМИНО” работят и в Професионалната гимназия по дървообработване. Приемът ще е след 7 и след 8 клас. По проекта учениците ще получават по 50 лева месечно. През настоящата учебна година в гимназията започна обучение първата у нас паралелка по дуалната система с редовен прием. По традиция на 21 декември училището ще проведе коледен благотворителен търг на мебели и изделия от дърво, произведени от възпитаниците. Събраните средства са за подкрепа на социално слаби ученици.

„ДОМИНО” се изпълнява с финансовата подкрепа на швейцарското правителство и българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата стойност е 3.5 млн. франка, съфинансирането от МОН е 15%. До приключването му през 2019 година се предвижда да бъдат обхванати 1200 ученици в 15 професионални училища, обучени по 10 професии.