Waterhouse_Decameron

Пламен Асенов в коментар за Faktor.bg

Родители започнаха подписка с искане да се премахне от учебния материал за 8 клас изучаването на една история от „Декамерон” на Бокачо – човек, с право сочен сред бащите на Ренесанса. И човек, който сякаш точно за подобни случаи още през 14 век написа: „Това не е първият удар, който се стоварва върху дъба”.

Идиоти!

Парадоксът е, че вероятно една едничка добре разказана история има във въпросния учебник, а те ще отнемат удоволствието на децата да я прочетат.  Според някой си умник Петко Колев, представил се като Председател на Фондация „Тангра”, каквото и да значи тази титла, творбата на Бокачо съдържа, меко казано, пикантни сцени, а твърдо казано – порнографски. Ето защо той се събира с други специалисти по порнография и заедно се хващат да цензурират гения.

В 8 клас на учениците не им е време за порно – твърдят модерните тез блюстители на морала. Прави са, граждани, на днешните ученици в 8 клас наистина изобщо не им е до порно, те вече отдавна са минали през него, изгледали са на компютъра толкова много, че им е втръснало – и тъкмо започват да търсят в литературата и другите изкуства някои по-възвишени форми на живот, мислене и изразяване. Но Петко-Колевците искат да им отнемат възможността да го намерят.

Ей заради такива едноклетъчни мозъци на нас, българите като цяло, отдавна ни убягва идеята за това що е то истински Ренесанс и най-веч защо той задължително трябва да бъде последван от истинска епоха на Просвещение. По нашите земи двете тези работи ги има само в устите на патриотарски настроените политици, но не и в главите на целокупния български народ.

Преди време се рових дълбоко в живота на прочутия д-р Зигмунд Фройд и изцвилих от удоволствие, когато прочетох, че в училището на виенското еврейско гето той още от първи клас учи Омир, Шекспир, Гьоте. Забележете, бе, лавандули вонящи – да, още от първи клас. И, да – изучава тези и други забележителни за времето си порнографи в официалната учебна програма, без да се намеси някой шаман на Тангра, който настоява в огъня да се хвърли непременно най-умният и кадърен син на племето.

Затова д-р Фройд е толкова умен. И затова имената на толкова други синове и дъщери на достойния еврейски народ се свързват с много от най-забележителните постижения на човечеството –докато ние, българите, след като с векове сме селектирали в себе си простотията, разбираемо възпроизвеждаме само идеите си за сляпа тъпота и волско подчинение.