Гл.ас.д-р Камен Козарев ще говори в Природонаучния музей по случай четвъртия рожден ден на планетариума

Всички, които искат да научат повече за работата на радиотелескопите и какви ползи имат те за развитието на нашето познание за Вселената, могат да посетят лекцията на гл.ас. д-р Камен Козарев в Природонаучния музей на 21 ноември от 18.30 часа.

За разлика от оптическите, радиотелескопите работят не във видимата област, а улавят радиовълни с честота от няколко стотици мегахерца до няколко стотици гигахерца. Те могат да регистрират и най-слабите сигнали в тази област на електромагнитния спектър. Какво означава това за науката и какво е българското участие в развитие ще разкаже Камен Козарев, който има докторска степен по aстрономия от Бостънския университет и в продължение на четири години е работил в Центъра по астрофизика “Харвард-Смитсониън”.

Вече осем години пловдивчанинът участва като ментор и лектор в програмата “Космически предизвикателства”, чиято цел е да срещне младите хора с водещи космически специалисти от цял свят. Камен е един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей. Интересите му се простират от наблюдения с космически телескопи на слънчевите високоенергетични частици, до алтернативното обучение по приложни науки.

Предстоящата му лекция е по случай четвъртата годишнина от откриването на планетариума в музея, който разполага с купол 8 метра в диаметър и специален прожектор тип ”рибешко око”. Компютърната програма симулира разходки до различни обекти, събития и явления, които се случват във Вселената, като най-голямото предимство е, че работи в реално време. Залата разполага с 50 седящи места.

В момента програмата на планетариума включва програмите ”Яростната Вселена”, ”От Земята към Вселената”, ”IBEX в търсене на края на Слънчевата система”, ”Тъмнината в Космоса”, ”Две малки парченца стъкло”, ”Далечни светове и извънземен живот”, както и живи презентации на различни теми.