СУ „Св.св.Кирил и Методий” реализира благотворителна кампания и събра 1750 лева в подкрепа на семействата на шестима ученици

Благотворителна кампания, въпреки извънредното положение, социалната изолация и парализата на икономиката, реализира в навечерието на великденските празници СУ “Св. св. Кирил и Методий“. Инициативата на ръководството на училището и учителите е насочена в подкрепа на семействата на ученици в затруднение. Става дума за шест фамилии, които са се оказали в тежко материално положение в резултат на кризата. Те ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти и парични средства.

„Ние сме едно голямо семейство. За нас това да помогнеш на някого в беда не е благотворителна кампания. Защото децата от училището са част от нашето семейство. Емоционалната връзка с всеки ученик не свършва с преподадения материал и с напускането на класната стая. Ние живеем заедно – понякога има неразбирателства, дори може би обидени или недоволни, но привързаността и любовта ни един към друг ни дават сили да прощаваме грешките си, да се чувстваме като едно цяло в щастливи и трудни моменти, да сме си необходими. Затова и сега всеки от нас помага на другия с каквото може, за да преминем заедно в трудните дни. И тук не става въпрос само за средства, а за онази невидима връзка, че разбираш човека до теб”, обяснява смисъла на кампанията директорът на училището Таня Николова.

Тъй като в момента учебните занятия се водят дистанционно, учителите направили бърза организация и разпределили отговорници за всеки район на града, за да бъдат събрани средствата. Много от служителите отделили част от заплатата си и я дарили на семействата в нужда. Със събраните средства ще бъдат закупени храни за Великден и заплатени битови сметки.

Припомняме, че при старта на онлайн обучението училището осигури електронни устройства с безплатен интернет на ученици без нужната техника у дома.

По повод светлите християнски празници, за да създаде празнично настроение за вкички, училището организира и няколко конкурса. “Колко е хубаво да сме заедно!” провокира учениците да покажат как прекарват времето си вкъщи, като изпратят фотографии, текстове, рисунки или други творби. “Почерпете ни виртуално!” събира снимки на домашно приготвени кулинарни произведения, а “Най-красива великденска украса” е предизвикателство към децата да появяват фантазия, превръщайки дома си в уютно място за предстоящите празници. Творбите за участие трябва да бъдат качени до 21. април в потока на виртуалната класна стая за часа на класа (или в стаята на класа). Най-добрите ще бъдат публикувани в сайта на СУ „Св.св.Кирил и Методий” и във фейсбук страницата.

Междувременно училището проведе анкета с родителите относно удовлетвореността от учебния процес в електронна среда. Семействата трябваше да дадат мнение за онлайн упражненията, заданията във виртуалната класна стая, дистанционната подкрепа и начина на преподаване, за отношението на учителя и качваните материали. Преобладават оценките „много добър” и „отличен”, като препоръките са да се дават повече задачи за подготовка за НВО и ДЗИ, за повече видео разговори и по-малко проекти.