Да се изгради система за идентифициране на деца в риск от отпадане предложиха участниците в събитието

Кръгла маса на тема „Превенция на преждевременното напускане от образователната система“ организира ОУ „Елин Пелин“. Събитието се проведе в заседателната зала на район „Западен“.

„Проблемът за превенцията на преждевременно напускане на ученици от образователната система е изключително предизвикателство пред съвременното общество. Всички заедно – кметове, директори на училища, учители и родители, трябва ежедневно да си партнираме в името на осигуряване на възможно най-добър старт в живота на всички деца“, каза при откриване на форума директорът на ОУ „Елин Пелин“ Таня Вангелова.

На събитието бяха споделени множество добри практики и креативни идеи, които се прилагат  в ОУ „Елин Пелин“ и оказват благоприятно въздействие върху ангажираността на родителя като активен партньор в училищния живот. Успешно се оказа реализирането на проект по НП „Заедно за всяко дете“ – проведени са две обучения за родители и деца с участието на 50 родители, 30 от които на ученици в риск. Училището се включи в регионалната среща за обмяна на добри практики под егидата на РУО – Пловдив на тема „Ефективно взаимодействие със семейството“.

„Трета поредна година се работи по НП „Заедно за всяко дете“, модул „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“. Едни от най-успешните инициативи са уъркшоп за здравословно хранене и движение, обучение с инструктор по лична защита.  Родителите се включват в извънкласни дейности като: „ Родители четат на деца“, „Родители в подкрепа на културата“, „Училище за родители“, „Моята професия“ и много други“, обобщи Вангелова.

На кръглата маса присъстваха кметът на „Западен“ Тони Стойчева и експерти от района, директори и учители от детски градини и училища. По време на срещата участниците разиграха интерактивни игри, насочени към развитието на умения за работа в екип, както и на способността за вземане на съвместни решения. Обсъдени бяха причините и предпоставките за отпадането на децата от училище.

За са бъде успешна превантивната политика, е важно да се създаде система за идентифициране на деца в риск от отпадане, изразиха мнение в участниците в събитието. Които поставиха на основно място ангажираността на родителите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.