ОУ „Димитър Талев“ отваря врати за 144 деца в дните за ориентиране, за да превъзмогнат стреса

За първи път през учебната 2023/2024 г. в учебния план на две от паралелките е включено като разширена подготовка „Въведение в информационните технологии“. Всички шест паралелки ще имат като допълнителна подготовка новия учебен предмет „Формиране на емоционално-социални умения“

Няколко дни по-рано ще влязат в класните стаи бъдещите първокласници на ОУ „Димитър Талев“ с идеята на 15 септември да не бъдат стресирани, а спокойни и радостни, знаейки какво ги очаква.

На 11 септември училището ще отвори врати за всички 144 първолаци. В три последователни дни те ще имат среща със своите класни ръководители преди официалния старт на учебната година, ще се запознаят със съучениците си, с правилата в училище и дневния режим. Програмата предвижда физическа активност, въведение в учебните предмети, занимания по интереси.

„Идеята е социализация и изграждане на позитивна и подкрепяща образователна среда, опознаване на индивидуалността на учениците и техните интереси с цел формиране на групи по занимания по интереси за стимулиране на творчеството и таланта им. И не на последно място – превъзмогване на стреса и плавен преход от детската градина към училищната среда“, пояснява директорът Ирина Чолакова. Всяка година този модел за работа с родители се радвал на успех и посещаемост.

От 2018 г. в училището се прилага обучение в смесен блок с иновативни методи относно организацията на учебния процес, самоподготовката в рамките на учебния ден, стопирано е ежедневното носене на тежки раници през седмицата.

За първи път през учебната 2023/2024 г. в учебния план на две от паралелките е включен като разширена подготовка учебният предмет „Въведение в информационните технологии“. За учениците са осигурени преносими устройства (хромбуци) с лицензи към тях,по общинската подпрограма за модернизация на учебния процес. Учителите са обучени и сертифицирани за методите по модела 1:1, така че наред с ограмотяването, първокласниците ще усвояват дигитални компетентности, съобразени с възрастта им. Паралелките, обучавани по модела 1:1, стават общо четири в начален и прогимназиален етап.

„Приоритет в обучението и възпитанието на учениците е осигуряването на позитивна и насърчаваща образователна среда, която да формира емпатия, увереност, емоционална интелигентност. Вече са готови учебните програми по новия предмет „Формиране на емоционално-социални умения“, който ще се изучава като допълнителна подготовка от всичките шест паралелки на първокласници за първа учебна година“, пояснява Ирина Чолакова.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.