Демонстрация на учебни коли със симулатор за шофиране по заледен участък за кандидат-гимназисти. През юли гимназията посреща ученици от Билбао

Демонстрация на учебни коли със симулатор за шофиране по заледен участък от пътя ще могат да наблюдават кандидат-гимназисти и техните родители в Дните на отворените врати в Професионалната гимназия по транспорт на 11 и 12 юни от 10 до 17.30 часа. Те ще могат да посетят кабинетите по практика, учебния сервиз и да изпитат ефекта при шофиране след употреба на алкохол.

Зa новата учебна година ПГ по транспорт „Гоце Делчев“ предлага обучение в специалностите „Автомобилна мехатроника“, „Електрически превозни средства“, „Електрообзавеждане на транспортна техника“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“, „Автотранспортна техника“, „Локомотиви и вагони“. Учениците придобиват първа квалификационна степен след завършен X клас и трета и четвърта квалификационна степен след завършен XII клас. Всички ученици безплатно могат да се запишат на курс за водач на МПС за категория „В”.  Завършилите могат да се реализират в транспортни фирми в България и Европа.

През настоящата година учениците са участвали в четири програми „Младежки обмен” по проект „Еразъм+”. В Ходош, Словения, пловдивските момчета спечелили състезанието за лого и вестник на проекта, а в Анталия, Турция имали възможност да се срещнат с деца бежанци от Сирия. В Каркасон, Франция, младежите участвали активно в програма, посветена на бъдещето на Европейския съюз. През месец май в Бари, Италия директорът Ваня Парашкевова и старши учителят по английски език Бойка Борисова участваха в обучение по „Еразъм+”, посветено на използването на информационни технологии в учебния процес. През юни престоят нови участия на ученици в Атина и Варшава, посветени на доброволчеството. Гимназията ще бъде домакин на два проекта – през юли ще посрещне испански ученици от Билбао, а през август – младежи от шест държави, които ще имат възможност да научат повече за училището и да разгледат Пловдив – Европейска столица на културата. Ученици от гимназията заминават през август на летен лагер в Лион, където ще обменя опит с връстници от осем държави.

Училището работи по националните програми „Без свободен час“ и „Подкрепа за успех“.  Групите по интереси обхващат области в сферата на науката, изкуството, спорта и професионалното развитие, като особено атрактивен за младежите е клубът, в който се правят арт творения от стари автомобилни части.

Гимназията има отбори по футбол, волейбол, тенис на маса и шахмат. Голям успех за шахматистите е извоюваното III отборно място на турнир между пловдивски училища.