Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета предлага НВО за 4 и 10 клас да се проведе според предварителния график, но да не е задължително

В края на учебната година да бъдат планирани и проведени присъствено изходни външни оценявания по всички предмети и класове, за да се провери каква е успеваемостта на учениците. Това предлага председателят на Съюза на работодателите в средното образование Диян Стаматов.  На тях обаче няма да се поставя оценка, целта ще е да се установят наличните дефицити и пропуски в нивото на усвояване на учебния материал и да се планират дейности по констатираните пропуски.

На 1 и 2 април да продължат учебните занятия за цялата страна в електронна среда, предлага още Стаматов след множество разговори с директори, учители и родители. Припомняме, че пловдивският кмет Здравко Димитров оповести, че ако на 31 март не бъдат удължени мерките, които предвиждат онлайн обучение, ще обяви 1 и 2 април за неучебни дни, които да се слеят с пролетната ваканция на пловдивските ученици.

Според Диян Стаматов при благоприятна възможност 12-класниците трябва да преминат към присъствено обучение от 5 април.Той изразява становище, че е добре от 12 април да бъдат възстановени присъствените учебните занимания за детските градини и за децата от начален етап. Заедно с тях в клас трябва да се върнат  за поне по три випуска по график, като бъде приложена ротация присъствено за по 5 учебни дни и след тях преминаване в електронна среда.

По мнението на Стаматов веднага след априлската ваканция следва да бъдат оповестени промените в изпитното съдържание за НВО в 7 клас и за ДЗИ в 12 клас, като бъдат съобразени с продължителното провеждане на обучение в електронна среда.

Що се отнася до НВО за 4 и 10 клас, той смята, че то трябва да се проведе според предварителния график, като се приложи вариант за незадължителност при реализирането му, без да се поставя оценка. А резултатите се използват за корекция на учебните програми.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.