Училището вече стартира приема на 5 и 6-годишни, които се обучават при целодневен режим, чака финансиране за детска площадка и три спортни игрища

Хоров диригент и хореограф на фолклорен ансамбъл развиват творческите умения на децата от подготвителните групи в СУ „Хр.Г.Данов“. Водена от убеждението, че музиката и танцът развиват чувството за ритъм, последователност и въображение, директорът Гергана Аврамова поверява най-малките възпитаници на училището на доказани професионалисти като Гергана Люцканова – диригент на популярния пловдивски хор „Иван Спасов“, и на художествения ръководител на фолклорен ансамбъл „Хем“ Иван Димитров.

През 1996 година Иван Димитров заминава за Америка, където преподава български танци в 38 щата. Изнасял е концерти в Кенеди център, Художественната галерия във Филаделфия, в Чикаго, Ню Йорк и много други щати и градове със своя танцов ансамбъл”. Зад гърба си има участие във филмови продукции, а днес е изпълнителен директор на “Интерконтинентална арт фондация ХЕМ”. Паралелно с това води заниманията по хореография с бъдещите първокласници от групите 5 и 6-годишни на СУ „Хр.Г. Данов“.

Гергана Люцканова пък близо 20 години е диригент на Камерен хор „Иван Спасов“ – носител на множество отличия от престижни национални и международни фестивали и конкурси. Тя има и дългогодишен опит в работа с деца, сега е преподавател по музика в училището, води заниманията на подготваците и вокална група „Веселите ноти“.

„Идеята на такъв тип занимания е да се преодолеят дефицитите и различията между децата, да им дадем възможност да открият силните си страни и да ги развиват. Защото с каквото и да избереш да се занимаваш, творческото начало е водещо“, убедена е Аврамова. Преподаватели по иструмент също провеждат уроци.

Училището вече стартира прием на документи за подготвителните групи, които се подават на място. Децата се обучават, играят и развиват уменията си в целодневна организация, настанени в самостоятелна сграда, така че нямат досег с учениците. Обособените кътове за отдих и подготовка се доближават до семейната среда, а обедното хранене се осигурява от училищния стол, който има разработено разнообразно меню, отговарящо на съвременните изисквания за здравословно хранене.

Подготвителните групи разполагат и с отделно пространство за занимания на открито и спорт. Наесен малчуганите ще имат и нова детска площадка с ударопогръщаща настилка и съоръжения за катерене, пързаляне и равновесие, с въртележка и пясъчник.

Припомняме, че училището спечели финансиране за изграждане на спортен комплекс в двора. През юли м.г. местният парламент даде разрешение Община Пловдив да кандидатства с проект за финансово подпомагане пред Министерството на спорта за обновяване и изграждане на игрища в няколко пловдивски училища, като най-голямата сума  – 286 172 лева, е заложена за проекта на СУ “Христо Г. Данов”. Идеята е да бъдат обособени баскетболно игрище с многопластова акрилна настилка, комбинирано игрище за тенис и волейбол и комбинирано са футбол и баскетбол.