Клубове отвориха врати за 71-та годишнина на Спортното училище, учители влязоха в обувките на децата и тренираха художествена и спортна гимнастика, джудо, бокс и борба

Директорът на Спортното училище показа точен мерник в стрелбата с пневматична пушка, но не на състезание, а в Деня на отворените врати за 71-та годишнина на СУ „Васил Левски”. Празникът се състоя, въпреки дъжда, като част от инициативите се проведоха на закрито в зала, а атрактивното състезание за учители с лодки дракони и лекоатлетическият турнир бяха отложени за следващата седмица.

Директорът Ружка Генова, която е международен майстор по шахмат, зае позиция в залата на стрелбището и направи няколко опита, а преди това пробва да върти лента в залата по художествена гимнастика, където се състоя откриването на празника. То бе поверено на възпитаничките на клуба по художествена гимнастика „Тракия“. Главният треньор Ирина Чернева разказа, че ученичките са на двуразов режим, като картотекираните състезателки са над 100. Дори в условия на пандемия, заедно с федерацията, успели да проведат всички първенства през август и септември. Пловдивските момичета постигнали отлични резултати. Шестокласничката Ванеса Емилова се класирала трета на бухалки, а 13-годишната Магдалена Петкова очаква да намери място в националния отбор.

„Идеята на празника беше да популяризираме спортните клубове, затова отворихме врати за всички желаещи да видят отблизо как тренират нашите ученици, да се срещнат и разговарят с треньорите, а и децата от различните спортове да научат повече едни за други”, обясни Ружка Генова.

През целия ден в залите се проведоха демонстрации на застъпените в учебната програма спортове – баскетбол, волейбол, борба, бокс, джудо, вдигане на тежести, художествена и спортна гимнастика, лека атлетика, гребане, кану-каяк, спортна стрелба и плуване.

За да влязат в обувките на своите ученици, учителите по общообразователни предмети пробваха уменията си в залите по волейбол и баскетбол, даже и на тепиха. За да се спазят противоепидемичните мерки, те влизаха в залите в малки групи до 8 души.

Преподавателят по математика Цветомила Фотева сподели, че е останала най-впечатлена от желязната дисциплина и красота в залата по художествена гимнастика, а учителят по английски Мартина Манева била поразена от мотивацията на децата да успяват.

В понеделник втората група от състезатели заминава в Центъра за подготовка на спортисти за високо спортно майсторство, т.нар. олимпийско звено. Лагерът ще е във Варна и в него ще участват състазатели по лека атлетика, борба и стрелба. Преди дни се завърнала първата група, съставена от плувци, а от 5 ноември ще започне подготовката на третата в националните спортни бази в Кърджали и Варна.

История

Най – старото спортно училище в България е създадено през 1949 година, когато в Пловдив започва да функционира първата в страната Държавна школа за физкултура и спорт. Неслучайно го наричат училище за шампиони. То е дало на България 8 олимпийски, 59 световни и 67 европейски шампиони.