Имаме деца, в чиито домове няма ток и вода, как да учат дистанционно, казва Ваня Лазарова от ОУ „Хр. Смирненски” в Ново село

Директор на селско училище тръгна рано тази сутрин с личния си автомобил към ромската махала на Ново село, за да разнася работни листове на децата за днешния учебен ден. Така започва денят на Ваня Лазарова, която оглавява ОУ „Хр. Смирненски”. Тя живее в Стамболийски, но не остава да работи вкъщи, тъй като трябва да разпредели съставените от учителите учебни материали за съответните класове, затова се налага да пътува до селското училище. Всички 100 ученици в него са от уязвими групи. Миналата седмица, когато стартира обучението от разстояние, едва 20% от тях са се включили в онлайн уроците.

„Има деца, в чиито домове няма ток и вода, в една стая живеят по шестима души, как да очакваме от тях да се включат в дистанционно обучение. От тях не получаваме и обратна връзка, затова излъчихме по един родител от всеки клас, на който сутрин давам работните листове за деня. Той има ангажимент да ги разнесе по адресите на останалите деца от класа. Това не е проблем, тъй като всички в махалата се познават”, обяснява Лазарова. Именно тя разпределя материалите на родителите с надеждата те да стигнат до децата.

Образователните медиатори също оказвали подкрепа, убеждавайки родители да помагат на децата в подготовката на домашните задания.

Само за миналата седмица Лазарова разпечатала 4000 листа за учениците от 1. до 7. клас.

Добрата новина е, че само за седмица е скочил двойно процентът на учениците, които се включват в онлайн заниманията. Вече 40% се обучават дистанционно, останалите – с работни листове, карти,видео уроци по БНТ 2.

„Работим с Майкрософт 365, имаме групи във Вайбър и Месинджър, където също изпращаме материали. Създадохме и група „Уча в Ново село”, където качваме уроци и актуална информация от Регионалното управление на образованието и МОН”, каза още Лазарова.

Дали заради дъждовния ден, но в днешния си обход из махалата не срещнала нито едно дете навън. Срещнала само първокласничката Ивелина, която я уверила, че излязла пред къщи само за пет минути. За пореден път Лазарова снабдила с дрехи, събрани от семейството, приятелите и колегите й, за да подпомогне най-бедните семейства.