С възстановка на училищно тържество от 18 век откриха новата година в ОУ „Елин Пелин“. В ОУ „Екзарх Антим I“ прекрачиха прага първите Монтесори първолаци, всеки ученик дари любима книга с послание за деца без родители

С народна носия замени официалния тоалет за откриването на новата учебна година директорът на ОУ „Елин Пелин“ Татяна Вангелова. Облечена в кенарена бяла риза с шевици, и с китка в косата, тя приветства учениците и учителите, които също дойдоха за празника с фолклорен елемент към тоалетите си. Акцент на тържеството беше мотото „Традиционно и иновативно – ръка за ръка“.

“Да съхраним българското, като бъдем модерни – това беше причината на този ден да видим толкова много хора с елементи от българска носия”, уточни Вангелова. В допълнение към идеята за нестандартен празник, по време на тържеството децата пресъздадоха училищно тържество от 18 век, за да покажат с какви песни, танци и ритуали са празнували връстниците им в миналото.

Празникът се пренесе в новата сграда, приютила един от четвъртите класове. Инициативата на родителите и подкрепата на общинската и районната администрация в лицето правят възможно разширяването на сградния фонд, което позволява запазването на едносменния режим. Традиционно високият прием на ученици през последните години се запазва и през новата учебна година. Три паралелки първокласници положиха клетва за вярност и принадлежност към голямото елинпелиновско семейство. Кулминация на празника беше изпълнението на песента „Юначе, лудо и младо“ от Лидия Леонидова под съпровод на гайдаря Манол Карадимов от фолклорни колективи при Народно читалище „Гого Мавров“.

На празника присъства кметът на „Западен“ Димитър Колев, който откри учебната година и в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, където за втора поредна година посрещат Монтесори първолаци.

Директорът на СУ “Св.св. Кирил и Методий” Таня Николова връчи ключа на знанието на церемонията по откриване на учебната година.

Първите първокласници по Монтесори пък ще се обучават в ОУ „Екзарх Антим I“. Учителите Димитрина Коева и Любомира Иванова грижливо бяха подредили учебниците в класната стая, обзаведена изцяло по изискванията за обучение по метода на Мария Монтесори. 24 момчета и момичета ще се обучават в пилотната паралелка, които бяха приветствани от зам.-кмета по образование Стефан Стоянов – вдъхновител на въвеждане на Монтесори педагогиката в общинските училища.

ОУ „Екзарх Антим I“ инициира и съвместна кампания с Държавната агенция за закрила на детето – „Истинското богатство за човека е доброто, което е сторено за друг“. Всеки ученик дойде днес с опакована книга със собственоръчна написано послание към деца без родители. Събраните книги ще бъдат предадени на председателя на ДАЗД Елеонора Лилова, която ще бъде в пловдивското училище на 18 септември.

Любомира Иванова в очакване на Монтесори първокласниците от ОУ “Екзарх Антим I”