След битка с коронавируса почина директорът на ОУ “Петко Каравелов” в Асеновград Христо Андонов. Той не е успял да се пребори с инфекцията, споделиха тъжната новина споделиха във Фейсбук негови колеги от училището.

Асеновград изгуби един изключителен професионалист и прекрасен човек, потвърдиха и от общината в града. Оттам припомниха, че директорът на ОУ „Петко Каравелов“ е бил и член на Общинския кризисен щаб за борба с COVID-19.

„Понякога човек е безсилен пред изпитанията на живота! Трудно е да приемем, когато близки хора си тръгват, без да имаме възможността да се сбогуваме един с друг. Искам да изкажа най-искрените си съболезнования на семейството на Христо Андонов – отличен професионалист и истински добър човек. Поклон пред паметта му!“, написа в страницата си в социалната мрежа кметът на Асеновград Христо Грудев.

Андонов се е лекувал вкъщи с антибиотик, тъй като сиптоматиката му го позволявала. Във вчерашния ден обаче състоянието му внезапно се е влошило и той е изгубил битката срещу болестта. Не е имал съпътстващи заболявания. Няколко часа по-късно е починала и неговата майка, която е била настанена в болница за лечение, също с установен коронавирус.

Погребението ще се състои днес в тесен семеен кръг. Кът за поклонение е обособен в двора на ОУ „Петко Каравелов“ – при пилоните със знамената – откъм входа от страната на болницата. Всеки може да положи цветя. От името на кмета на Асеновград венец ще поднесе заместник-кметът по хуманитарните дейности на общината инженер Петър Петров. В учебното заведение е обявен Ден на траур днес и занятия няма да се провеждат, а флагът на България там ще бъде спуснат наполовина.

Христо Андонов е роден на 07.10.1970 г. От септември 1995 г. работи като учител по история в ОУ „Петко Каравелов“. От 2005 г. до момента бе директор на същото учебно заведение. Той беше и обществен възпитател в Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Асеновград.

„Уча в Пловдив“ изказва съболезнования на близките му.

Премиерът Бойко Борисов посети през февруари т.г. ОУ”Петко Каравелов”.  Училището е едно от петте учебни заведения в Асеновград, които ще получат средства за физкултурен салон.

 

Припомняме, че 33-годишният преподавател по английски език в ОУ „Гео Милев“ в Садово Георги Терзийски също загуби битката с коварното заболяване преди два дни. Младият мъж, който оставя съпруга и 3-годишно дете, се е борил с болестта близо три седмици. Колегите и приятелите му го описват като изключително добър и лъчезарен човек, професионалист в работата си с учениците.