„Колкото пръски – толкова шестици“, пожела директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий“ Таня Николова. 12-класници питат за черни химикалки на входа на Математическата гимназия

„Колкото пръски вода – толкова шестици!”, пожела тази сутрин на зрелостниците директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова и лисна менчето на входа на училището преди да влязат за днешния изпит по български език. За да спази традицията, наред с дезинфекцията на залите и коридорите, тя се погрижила да има украсено със здравец менче за късмет на 12-класниците, в което даже сложила и паричка.

„Създали сме отлични условия, за да бъдете спокойни. Дайте най-доброто от себе си“, обърна се Николова към учениците. В училището бяха разпределени 60 абитуриенти от Френската, Математическата и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

Те бяха изненадани да чуят училищния звънец точно тази сутрин, но при познатия сигнал веднага се събраха на площадката пред сградата, където бяха поставени конуси с номерата на стаите, в които са разпределени. По указание на директора зрелостниците се подредиха на разстояние метър и половина един от друг преди да бъдат допуснати до изпитните зали. И сложиха маските.

Докато обсъждаха оживено кое произведение може да се падне за 41 задача, повечето стискаха палци да не се налага да пишат върху „Тютюн“.

Минути по-късно стана ясно, че е изтеглена тема 22 за интерпретативно съчинение или есе. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор ще се съобщят по-късно днес.

4517 дванадесетокласници се явяват на първата задължителна матура  в Пловдив и областта, сочат подадените заявления. Недопуснатите са 150, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Основната причина е, че не са успели да вземат поправителните изпити.

Четирима са карантинираните ученици, които ще се явяват на матура. Те са от Карлово и за тях  ще бъде организирана отделна зала, според указанията на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За поставените контактни лица под карантина пък ще има отделни стаи. В тях ще бъдат разпределени до петима зрелостници.

За да няма струпване на ученици, в Математическата гимназия днес бяха осигурени два входа. На всички 190 зрелостници бе премерена температурата преди да бъдат допуснати до изпитните зали.

Имате ли черна химикалка, попита квесторите на входа момиче от Хуманитарната гимназия и след като получи уверението, че има достатъчно резервни в стаята, въздъхна с облекчение. Момчетата масово носеха пишещи синьо химикалки, но и те бяха успокоени, че ще получат правилните щом заемат местата си в залите.

Заради противоепидемичните мерки в една класна стая са разпределени от 8 до 13 зрелостници, така че да се спазва разстояние от 1,5 метра между учениците.

Във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пожела на всички зрелостници успех и да са спокойни, както и успешна работа на всички, ангажирани с провеждането на държавните зрелостни изпити.