С пожеланието на изпита на им върви като по вода, особено след снощния порой, директорът на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Таня Николова изпрати на НВО по български език три паралелки кандидат-гимназисти

„Колкото пръски вода, толкова шестици!”, пожела тази сутрин на своите седмокласници директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова и лисна менчето на входа на училището преди учениците да влязат за днешното НВО по български език и литература. За поредна година тя спази традицията и удари и украсения със здравец школски звънец за късмет на кандидат-гимназистите.

„Най-лошият ви съветник днес ще бъде притеснението. Знаете и можете, затова бъдете спокойни. Когато заемете местата си, представете си, че решавате поредния училищен тест. От вчера вали, така че ще ви върви по вода”, обърна се Николова към трите паралелки седмокласници, подредени пред централния вход по номерата на изпитните зали, в които са разпределени.

6200 седмокласници от Пловдив и областта се явят на национално външно оценяване днес, показват данните на Регионално управление на образованието. 1864 квестори ще следят за реда в 545 зали на 141 училища. Изпитен вариант 2 бе изтеглен тази сутрин в МОН.

Снощи ходих на църква, за да се помоля за късмет, каза Николай Узунов, който се надява на добър резултат, тъй като иска да учи „Строителство и архитектура“ в ПГАСАГ. Изборът му не е случаен, тъй като обичал да рисува сгради и си изтеглил на лаптопа програма за проектиране. Със свещичките от храма дойдоха тази сутрин Памела и Бюлент. Те също отправили молитва да успеят да решат всички въпроси от теста. Тя мечтае да влезе в Художествената гимназия, а той – „Рекламна графика“ в своето училище.

Ходих на курсове, решавах доста пробни тестове, защото имам амбицията да продължа в Хуманитарната гимназия, признава Александра. Надя и Йоанна пък се надяват балът да им стигне за Професионалната гимназия по туризъм, тъй като били запалени по кулинарията.

Напрежението е огромно, ще подреждаме желанията, след като видим оценките, обясниха майки, дошли да окуражат децата си. Повечето заложили на частни уроци, за да са сигурни, че подготовката ще е по-прецизна. Не че нямат доверие на учителите, просто часовете за упражнения били твърде малко и децата нямали време да затвърдят новите знания.

Тестът по български се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.