Предвижда се създаването на мобилна кантора, която да консултира младежи, родители и работодатели

Директорът на Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование д-р Катя Стоилова бе избрана за председател на националната секция „Приобщаващо образование“ към Синдиката на българските учители. В тази си роля тя ще бъде член и на националния ръководен орган на профсъюза.

Секцията обединява ресурсни учители, психолози, логопеди, служители в сферата на работата с децата със специални образователни потребности. Учредители са специалисти от осем области на страната, но секцията е отворена за всеки желаещ, работещ на територията на приобщаващото образование в училище.

„Целта е да се чуят предложенията извън столицата, регионалните проблеми и добрите практики от страната. Мисията на секцията като синдикална структура е да защитава ресурсните специалисти в системата като педагогически кадри със солидна академична подготовка, богат професионален опит, креативност в намирането на решения в сложни педагогически казуси“, пояснява Катя Стоилова.

В тази връзка се предвижда създаване на мобилна кантора, която да консултира относно трудовите права и задължения и позитивни реакции при критична ситуация. Като медиатори между семействата на децата със специални образователни потребности и учебните заведения, специалните педагози нерядко са подложени на натиск и лични нападки, а понякога и физическа саморазправа. Идеята на посредническата кантора е да съдейства за намиране на работа и да организира кръгли маси с браншови организации в сфери, които са подходящи за завършили ученици със специални потребности.

„Стартира изработването на Стандарт за качество на приобщаването, който впоследствие ще бъде внесен чрез СБУ в МОН. Документът следва да постави всички изисквания, произтичащи от различни нормативни документи по отношение на брой деца, часове, специалисти, образование, форми на обучение, но също така и често неглижираните условия на работа“, добавя Стоилова.

Неин зам.-председател ще бъде Калинка Рачева (логопед от Варна), като ще има и координатори по области. За област Пловдив е предложен психологът Зорница Стоянова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.