Доайените от „Българе“, ансамбъл „Тракия“ и танцьорите от АМТИИ се качиха на древната сцена, редом с младите таланти за 85-годишнината на училището

„Това, което ще покажем тази вечер, говори повече от думите. Вече 25 години имам честта да бъда директор на това училище, което се превърна в кауза на моя живот. Смятам себе си за щастлив човек. Малцина могат да се похвалят, че са намерили смисъла, аз вградих мечтите си в училище „Любен Каравелов“. С тези думи директорът Славка Щерева приветства публиката на Античния театър снощи по повод 85-годишнината от създаване на школото. Спектакълът под мотото „Пазители на фолклора“ събра настоящи и бивши ученици и учители, родители, приятели и партньори на СУ „Любен Каравелов“. Проектът получи подкрепа по програма „Наследство II“ на фондация „Европейска столица на културата“ с идеята да припомни общобългарските традиции, които са ни съхранявали през вековете в различни изпитания. Включително и днес, когато преживяваме КОВИД пандемия.

Докато на екрана вървяха архивни кадри и снимки от преобразената сграда на училището, Щерева изтъкна, че то е едно от най-модерните като материална база, а до края на годината ще приключи изграждането на мултифункционална зала, басейн, звукозаписно студио, оборудвани със съвременни технологии. От тази учебна година училището е в списъка на иновативните на МОН и сред десетте учебни заведения – посланици на Европейския парламент. Преди 30 години е открита първата паралелка с разширено изучаване на музика, а днес тази възможност се дава на всички ученици от 1 до 12 клас.

„Избрахме мисията да обучаваме и възпитаваме чрез фолклор. Нашите деца се гордеят, че са българи, уверени са, че могат да се реализират успешно в страната си и го правят. Това ме прави оптимист, че България ще я има“, каза на финала Щерева.

Поздравителни адреси и цветя бяха изпратени от МОН, РУО, Община Пловдив и ОбС, фолклорните ансамбли, Сдружението на училищата с разширено изучаване на музика, СБУ, АМТИИ, ПУ.

Доайените от „Българе“, ансамбъл „Тракия“ и танцьорите от АМТИИ се качиха на древната сцена, редом с младите таланти от училищния ансамбъл ”Тракийска младост”. Началото бе поставено с македонски и шопски ритми – откъс от популярния спектакъл „Това е България“ на ансамбъл „Българе“. За да направят спектакъла още по-ефектен, на сцената излязоха и членовете на комитет „Родолюбие“, повечето от които родители на деца от училището.

Запис от концерта ще бъде предоставен на всички български културни институти по света, което ще даде възможност на хиляди зрители по цял свят да станат съпричастни с изпълненията на пазителите на фолклорните традиции в Пловдив.