Художникът-сценограф Емилия Арабаджиева бе изпратена с цветя и аплодисменти, ръководния пост заема колегата й Николай Томов

Дългогодишният директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства Емилия Арабаджиева предаде днес щафетата, за да се отдаде на творчество в ателието си. Художникът-сценограф приключва кариерата си като директор на училището, на което е начело от 1992 година. Ръководния пост вече заема колегата й Николай Томов. Той спечели конкурса, проведен в Министерството на културата, в конкуренция с Кирчо Касабов.

Концепцията на Томов, който е главен учител по рисуване и перспектива, надделя и журито го класира на първо място. По мнението му, сега съществуващите специалности трябва да бъдат осъвременени, за да отговорят на новите изисквания на времето. И дава пример с „Художествено осветление за театър, кино и телевизия“, към която може се добавят и специалните ефекти. Томов е водил предварителни разговори с бивши възпитаници на някогашните „Сценични кадри“, които са готови да формират сдружение и да подкрепят дейността на училището. Режисьорът и професор в НАТФИЗ Пламен Марков е подсказал възможност за контакти между пловдивската гимназия и Академията относно новата специалност „Театрална продукция“, в която преподава Петър Кауков. Режисьорът е завършил „Сценични кадри“.

Емилия Арабаджиева, която бе изпратена с цветя и аплодисменти, пожела на своя наследник да продължи добрите традиции и да надгражда, за да просперира гимназията и в бъдеще.