Общинският съветник Николай Радев предложи отмяна на старите тежки дългове за такса смет. Общинските съветници казаха “да” на днешната сесия

obs_dsc0215

Директорът на Английската гимназия и общински съветник от БСП Николай Радев спаси петте пловдивски училища, заплашени със запор на сметките, заради стари задължения за такса смет от периода 2010-2012 година. Както първи писа вчера “Уча в Пловдив” директорите са получили актове от Териториална дирекция „Местни данъци и такси“ за начисленията и лихвите с предупреждението, че ако в срок от 3 месеца не се издължат, следва запориране на училищните сметки. Казусът от 2010 година касае ОУ „Драган Манчов“, СОУ „Константин Величков“, СОУ „Софроний Врачански“, СОУ „Св. Седмочленици“ и СОУ „Черноризец Храбър“, които имат натрупани по над 50 000 лева в резултат на това, че налозите са начислявани неправомерно на базата на нереална данъчна оценка на имота, а не на брой ученици.

На днешната сесия на Общинския съвет Николай Радев предложи не само административните сгради, но и петте училища да бъдат освободени от тежкия налог, тъй като са публична общинска собственост.

“Отдавна търсим вариант да помогнем и се радвам, че проблемът се реши в сюблимния момент. Аз самият съм директор и много добре знам възможностите на делегирания бюджет. Радвам се, че предложението, което направих, мина и вярвам, че колегите ще си отдъхнат”, коментира Радев пред “Уча в Пловдив”. Общината ще погаси дълговете само за проблемия период от 2010 до края на 2012 година. След тази година обаче всички училища прилежно са си плащали справедливите, по думите им, данъци.

От 1 януари 2013 година, след решение на Общинския съвет, такса смет за учебните заведения бе променена на 4.90 лева на ученик и така проблемът бе решен.