Общинският съветник Николай Радев предприе изненадващ ход и влезе при Здравко Димитров като школски шеф, не като председател на групата на БСП в местния парламент

Между 180 000 и 200 000 лева са необходими на ЕГ „Пловдив“, за да премине на едносменен режим на обучение. Това заяви днес на приемната на кмета Здравко Димитров директорът на училището Николай Радев. Въпреки че е председател на групата на БСП в местния парламент, той влезе на среща с градоначалника не като общински съветник, а като школски шеф, редом с останалите граждани. Припомняме, че на последните местни избори Радев беше и кандидат на червените за кмет на града.

Предложението на Радев е два етажа от общежитието на гимназията да бъдат превърнати в учебни зали, което ще направи възможно преминаването на една смяна още през втория срок на следващата учебна година. По думите му това е изключително важно за учениците от Английската гимназия, тъй като те участват и в множество извънкласни дейности. А в момента втора смяна приключва учебни занятия в 19.30 часа. В заявката, която е направил пред Регионалното управлетие та образованието за тазгодишния план-прием, той пледлага същия брой паралелки, както досега – 10, въпреки че училището е на две смени. Именно с идеята, че е намерил решение. Но за изпълнението му са нужни средства.

Изискването на Министерството на образованието е всички училища в страната да преминат на едносменен режим до 2028 година.

„Ще съдействаме. Средствата не са заложени в бюджета за тази година, но ще говоря с ресорния зам.-кмет Илия Кирчев. Трябва да намерим нужната сума, ще се опитаме да стане още тази година“, коментира Здравко Димитров.