Личният лекар в селата идва веднъж седмично за два часа и отказва да дава извинителни бележки, алармират школски шефове на среща с Красимир Вълчев

Децата прекъснаха ваканцията, за да посрещнат министъра в ОУ “Христо Ботев” в Раковски.

Увеличаване на средствата за т.нар. безплатни закуски поискаха днес от министъра на образованието директори от Пловдивска област. Седмица преди старта на новата учебна година Красимир Вълчев се срещна с педагогически специалисти, експерти, школски шефове и кметове на общини в читалище “Кирил и Методий” в Раковски.

„Няма как с 55 стотинки да осигурим доставчици. Фирмите категорично отказват да хранят децата на тази цена и не искат да работят с нас”, заяви директорът на СУ „Хр. Смирненски” в Брезово Милко Сарафов. Той добави, че ако за учениците в големия град закуските нямат никакво значение, тъй като те са хапнали у дома преди да тръгнат или пък имат достатъчно джобни, за да си купят каквото им е по вкуса, то за селата е точно обратното. Децата от най-бедните семейства идвали в училище и заради закуската.

В отговор министърът заяви, че се готви промяна на нормативните разпоредби и се умува върху вариант основна и подкрепяща закуска. За децата от уязвими групи в малките населени места сутрешното хранене в училище ще е основно, докато за учениците от големите училища то ще е подкрепящо – т.е. качествен плод или друг вид здравословна закуска.

Директорите от училища, в които децата са основно от малцинствата, обърнаха внимание върху факта, че хлапетата идват в 1 клас без да знаят български език. По думите им, родителите се жалвали, че не могат да платят таксата за детска градина, затова не пускали хлапетата в подготвителна група. Школските шефове са на мнение, че държавата трябва да поеме таксите, за да се гарантира обучение на тези деца, а не началните учители да започват от нулата и да не могат да постигнат значими резултати в ограмотяването.

Различен от познатите до болка проблеми, свързани с натрупването на неизвинени отсъствия, се оказа липсата на лични лекари по селата. Някъде джипитата идвали само веднъж седмично, и то за по два часа. Ако детето се е разболяло в понеделник и отсъства до сряда, няма откъде да си вземе извинителна бележка, тъй като лекарят отваря кабинета в петък, когато то вече е здраво. И отказва да напише документ. Така се санкционирали невинни родители, разясниха казуса директорите.

„Ще говоря с колегите от здравното министерство, но трябва да бъдем внимателни, защото повечето действия на родителите са в посока злоупотреба с извинителни бележки”, уточни Вълчев. Що се отнася до детските градини, той категорично заяви, че те са най-важни за обхвата и интеграцията на проблемните деца. Защото ако научат там български и получат базова грамотност, шансът да завършат минимум 7 клас, е много голям. И сега държавата поемала една част от финансирането на подготвителните групи чрез стандарта за издръжка, а за общините оставало храненето. Министърът изрази мнение, че няма как да се поемат таксите само на някои, тъй като това би довело до дискриминация.

Той добави, че от началото на следващата година ще бъдат отпуснати средства за дейности по интереси. Една от програмите е продължение на “Твоят час”, като по нея ще се насърчават занимания по математика, природни науки, техника, информационни технологии. Това са направлени, по които има по-слаби резултати и децата се мотивират по-трудно. Развитието на дигиталните умения и обучение по български език в детските градини с концентрация на малчугани от малцинствата са другите програми, по които ще има допълнително финансиране.

Красимир Вълчев гостува на ОУ “Христо Ботев” в Раковски, където има изградена спортна площадка с морски шах и “Не се сърди, човече”, както и мултифункционално игрище. Той се впечатли от фасадата, решена в жълто и синьо, след санирането, след което разговаря с педагогическия екип.

По-късно министърът се срещна с педагози и директори в Карлово.