Гостите влязоха и в ролята на ученици в реална обстановка

Директори и училищни лидери от цялата страна гостуваха днес на Езикова гимназия „Иван Вазов“ в рамките на обучение за създаване на иновативни образователни модели със смислено използване на технологии. То се реализира от Център за творческо обучение, за да се запознаят в реална среда с практическото прилагане на модела 1:1.

Директорът на гимназията Вихра Ерамян представи пред гостите стъпките, които училището е извървяло от 2016 година до днес, за да се създаде възможност за успешното прилагане на образователния модел 1:1 в учебния процес. Гимназията в първата образователна институция в страната ни, работеща по този модел и първото на Балканите Google референтно училище. Ерамян подчерта колко важни за стартирането и развитието на иновациите в училище са съвместните дейности с Община Пловдив в рамките на програмата за дигитализация на учебния процес.

Пред гостите на форума Стефан Стоянов – заместник-кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики“, представи основните цели на общинската политика в областта на дигитализацията и внедряването на иновациите и технологиите в образователния процес в последните пет години и които дават отлични резултати. Стоянов подчерта, че ако искаме не просто да сме в крак с времето, а и да сме лидери в областта на образованието в регионален и европейски мащаб, трябва да заложим на смисленото използване на технологиите като начин за формиране на ключовите меки и преносими умения, които да превърнат младото поколение в най-безценния капитал на страната ни. Но за тази промяна са нужни училищни екипи, които да са готови да започнат трансформацията на учебния процес и да вдъхновят колегите си да участват активно в промяната, какъвто пример е ЕГ „Иван Вазов“.

При еднодневното си посещение гостите имаха възможност не само да влязат в учебни часове и да се запознаят на практика с прилагането на образователния модел 1:1, но и самите те да бъдат в ролята на ученици в реалната учебна обстановка.

Обучението е част от меморандума за разбирателство между Министерството на образованието и науката и Google. То ще продължи в рамките на три дни, като основната цел е да бъдат подпомогнати директорите на училищата в страната в процеса на внедряване на иновации чрез облачни технологии и модела 1:1. Програмата на Центъра за творческо обучение е базирана на реални примери от практиката.