Извънредна ваканция за учениците от 28 януари до 2 февруари ще поиска утре от МОН Съюзът на работодателите в системата на народната просвета. Предложението ще бъде адресирано до министъра на образованието акад. Николай Денков.

Работодателската организация се мотивира, че от една страна това ще е реална почивка между първия и втория учебен срок за учениците – от петък до вторник. Според одобрения към момента график междусрочната ваканция е само един ден – 1 февруари, който се пада във вторник и не може да се слее с почивните събота и неделя. По-дълга ваканция ще е възможност за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и шанс за нормално започване на втори учебен срок.

От друга страна пауза в учебния процес ще помогне  за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране, обосновава се председателят на Съюза Диян Стаматов.

Регистрираните случаи на положителни тестове за коронавирус в училищата растат. Справките на РЗИ показват, че всеки ден в Пловдивска област има поне по 20 новозаразени в учебните заведения.

Синдикат „Образование“ също ще излезе утре с предложение до МОН междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена до 4 февруари.

Мотивите за това са повишеният брой заразени ученици и учители.

„Много е трудна организацията в някои образователни институции при отсъстващи над 5% учители. В някои училища липсващите преподаватели надвишат 15%, включително и с карантинираните, което довежда до невъзможност осигуряването на учебния процес. Огромна част от педагогическите специалисти заместват колегите си“, коментира лидерът Юлиян Петров.

По мнението на синдиката изолация за около седмица ще забави нарастването на броя заразени ученици, а учителите ще се възстановят от претоварването. Огромна част от преболедувалите педазоги не са се възползвали от полагаемите дни за възстановяване след Ковид, за да могат да осигуряват работата в училищата.

При евентуална удължена ваканция училищата ще направят икономии от отопление.