От Съюза на работодателите в системата на народната просвета изпратиха становище до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев

В заповедта на МВР, разписваща нова процедура за действие при заплаха от бомби в училищата, има редица нерешени проблеми. Това се казва в становище на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, изпратено до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Затова те предлагат преразглеждане и допълване на процедурата за реакция при предупреждение за поставено взривно устройство.

Реакцията идва след заповедта на министър Демерджиев от 4 април, според която при сигнал за бомба решението за прекратяване на учебните занятия вече ще се взема не от директорите, а от министерството на вътрешните работи. Според нея при получаване на заплашителен имейл уроците няма да се прекъсват, учителите ще правят бърз оглед на класните стаи за съмнителни предмети, ще звънят на тел. 112, след което ще чакат представители на полицията, които да дойдат, да преценят риска и да разпоредят по-нататъшните действия на училищните власти.

“Да се извършват огледи и претърсвания в сградата в присъствието на ученици, е неразумно и опасно – не може да се разчита на качество и ефективност нито за осъществяване на образователен процес, нито за установяване на нередности и съмнителни предмети; развива се повишена тревожност”, посочват от Съюза.

Директорите се аргументират, че учениците ходят в училище с раници, чанти, физкултурни екипи, кутии за храна и под. Всички имат шкафчета /осигурени по национална програма/, в които съхраняват учебни помагала и лични вещи.

„На територията на училищата има много и разнообразни мебели, голяма част от които не се заключват. В някои училища се учи на кабинетна система, в други – в определени класни стаи. Има училищни помещения, в които влизат ученици от различни класове. Училищните дворове са със свободен достъп за граждани по всяко време на денонощието. Не всички училища в страната имат охрана, а там, където такава е осигурена, тя е отговорна за режима на достъп в сградата в определени часове”, уточняват директорите.

Относно “съмнителните” пакети, за които се говори заповедта, от Съюза на работодателите посочват, че “всяка раница, в която не знаем какво има, е съмнителна вещ”. “Голямата част от работещите в образователни институции не знаят как изглеждат взривните устройства и какви са механизмите за действието им”, казва председателят Диян Стаматов. И обръща внимание, че взривни устройства може да бъдат поставени не само в сградата, но и в двора, в близост до стени и прозорци, шахти, да бъдат хвърлени през отворен прозорец. Според директорите трябва да е ясно в какъв срок след подаването на сигнал до телефон 112 компетентните органи следва да се отзоват и да предоставят своето писмено разпореждане на директора.

“В последните десет дни образователните институции бяха поставени в изключителна ситуация на стрес и липса на подходящи указания за реакция. Водени от убедеността, че опазването на живота и здравето на хората е главна наша и Ваша задача, Ви предлагаме преразглеждане и допълване на процедурата за действие при заплаха, за което имаме готовност да окажем пълна професионално-педагогическа подкрепа”, завършват директорите.