миналата година по това време училището в Караджово посрещна обучители от Банк Стрит колидж.

Призивът на училищата с деца от уязвими групи е към лица, фирми и организации, които могат да дарят техника за дистанционното обучение

Миналата година по това време училището в Караджово посрещна обучители от Банк Стрит колидж.

Имаме спешна нужда от техника, за да можем да осъществим дистанционно обучение. Този призив отправят директори на училища с деца от уязвими групи, чиито възпитаници не разполагат с компютри у дома, което затруднява ученето от разстояние.

„Търся помощ за учениците от село Караджово. Обръщам се с молба към всички, които  имат стари, но работещи лаптопи и не ги използват, да ги дарят на децата от нашето селско училище. Много са малко тези, които имат лични устройства, повечето не разполагат такива и няма как да участват в дистанционното обучение, организирано от училището в тази ситуация”, обяснява директорът на ОУ „Васил Левски” Красимира Благоева.

Лица, фирми или организации, които искат да помогнат, могат да го направят като директно изпратят своя стар, но използваем лаптоп или настолен компютър на адреса на училището или се свържат с нея чрез профила й във фейсбук.

Почти всички учебни заведения, които работят с ученици от уязвими групи имат един и същи проблем – липса на техника. И търсят дарители. Призив отправя и директорът на ОУ “Хр. Смирненски” в Ново село – Ваня Лазарова.

„Не съм максималист и идеята ми за справяне с проблема е не да осигурим възможност на всяко дете, това е нереалистично, понеже не вярвам да намерим толкова много устройства. Нужда от техника имат тези, които биха могли веднага да започнат да  работят без намесата на учител, т.е. учениците съвместно с родителите. Всяка възможност за помощ би била полезна за образователната ни система, след като най-вероятно извънредното положение ще бъде удължено”, каза още Благоева.

Около 20 точки за Wi-Fi са необходими в Пловдивска област, за да достигат до всички електронните ресурси, които се използват при дистанционното обучение. Не е задължително това да стане непременно във виртуални класни стаи. Наличен интернет би позволил да се пратят материали по Вайбър или Месинджър.