Криза за преподаватели по езици и информатика

11222

Кандидат-учители пишат “афтобиография” с идеята да получат постоянно преподавателско място. Това споделят възмутени директори на пловдивски училища, според които е налице сериозен дефицит от качествени кадри. Системата изпитва огромен глад от добре подготвени преподаватели. Застаряването и феминизацията са факт от години, но младите, които все пак кандидатстват за учители, не отговарят на нужните изисквания и се нуждаят от допълнително обучение.

Половината от мераклиите да влязат в класната стая отпадат още на ниво CV, което или не е написано по правилата, или не отговаря на условията за позицията, а в немалко случаи е с правописни грешки.

Школските шефове с огорчение признават, че в доста случаи учениците знаят повече от учителите си по чужд език. Това било една от причините назначените на пробен период да бъдат освободени още в първия месец след старта на учебната година. Други пък сами усещали безсилието си и напускали.

Стартовата заплата на младши учител след направеното на 1 юли тази година увеличение е 550 лева. МОН прие програма за насърчаване на младите хора, които избират да учат педагогически профил.