МОН отличи проектите на пловдивските зрелостници, избрани 21 разработки в областта на биологията, химията, информатиката, инженерните науки, математиката, физиката и медицината

Димитър Чакъров и Йордан Цветков от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ са победителите в националния конкурс „Млади таланти“ за тази година. Техните разработки бяха избрани от жури сред 21 проекта в областите биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, медицина, физика.

Със своя проект 12-класникът Димитър Чакъров предлага нов поглед към теорията на числата. В основната си част той е разработван по време на интензивната шестседмична лятна школа в Масачузетския технологичен институт миналата година. Димитър се представи блестящо и за първи път в историята на българското участие наш млад изследовател попадна сред най-добрите. Припомняме, че той се нареди сред отличниците на България, които бяха наградени в края на октомври 2019-та от министъра на образованието Красимир Вълчев. През същия месец абитуриентът бе отличен и със сертификат за дебютен пробив в областта на компютърните технологии от президента Румен Радев.

Димитър Чакъров получава сертификата за дебютен пробив в областта на компютърните науки от президента Румен Радев.

Зрелостникът Йордан Цветков е конструирал четирикрак робот, който се движи автоматично с помощта на специални невронни мрежи. Той е разработил алгоритъм, чрез който роботът може да преминава през неравен терен без да има затруднения. Устройството се справя само с помощта на жироскоп.  Проектът му е продължение на този, с който представи България на световното изложение на MILSET в Абу Даби миналата година.

“Уча в Пловдив” е представял подробно разработкита на двамата младежи, които участваха и в миналогодишното издание на форума “Аз променям моето училище”.

Третият победител е Николай Георгиев от Софийската математическа гимназия, създал анализ в областта на биологията, който представя приложението на „PRM1“ – ген, който може да подобри гените при животните.

Тримата победители в конкурса ще получат и парични премии в размер на 1 500 лв. Те ще представят страната ни в Европейското състезание за млади учени, което е планирано да се проведе през септември в Испания.

„Важно е да развиваме интереса на младите, защото гласът на учените ще се чува все повече в бъдеще. Кризата с разпространението на „Covid – 19“ показа колко важни са учените и тяхната работа за справяне с предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева в обръщение към участниците в конкурса при онлайн награждаването.

Тя благодари на журито, научните ръководители, учителите и родителите на участниците, затова че им дават кураж в първите им стъпки като млади учени.