7-класничката се класира за контролите за Младежката балканска олимпиада

Димана Праматарова от Математическата гимназия влиза разширения национален отбор по математика. Седмокласничката показа отлични знания на националната олимпиада по математика – младша възраст, които й осигуриха място сред българските надежди, които ще се подготвят за участие в международни състезания. Първото препятствие са контролите за Младежката балканска олимпиада по математика. Заедно с Димана в отбора са  Александър Николов ПЧМГ, Денис Карабашев и Лъчезар Ралчев от СМГ “П. Хилендарски”, Валентин Митев ППМГ “Акад. Н. Обрешков”.

Младежката балканска олимпиада (JBMO) се провежда всяка година и в нея взимат участие ученици, които са на не повече от 15.5 години. През последните години участват и гостуващи държави извън Балканския регион.  JBMO се провежда в един състезателен ден с продължителност 4 часа и половина. Участниците решават 4 задачи от области алгебра, геометрия, теория на числата и комбинаторика.

През януари т.г. Димана бе сред отличените участници на Световната олимпиада по математика. Миналата година през юни тя бе обявена за абсолютен шампион на Международния финал на Американската математическа лига – Флорида, с президент Тим Сандърс. Димана спечели престижната титла на световния форум след четири изключително трудни кръга за време. На финала тя е справи с 80 задачи само за 10 минути. Димана победи и в допълнителния блиц с математически таланти от Индонезия и Казахстан, в който печели най-бързият, решил сложна задача за 45 секунди.