70 на сто от подрастващите смятат, че страната ни е добро място да пораснат, показва допитване на ДАЗД, която провежда в Пловдив среща за новата Национална стратегия за детето

Дигитална сигурност, иновативно образование и по-приветливи болници с адаптирани стаи за малките пациенти. Това са част от исканията на Съвета на децата, които бяха представени днес на консултативна среща за новата Национална стратегия за детето, която се проведе в „Грандхотел Пловдив“. Форумът бе организиран от Държавната агенция за закрила на детето и Пловдивския университет, а в дискусиите се включиха представители на държавни институции, работодателски, синдикални и родителски организации, на академичните среди, директори на училища и детски градини.

Ден преди дебатите на възрастните, членовете на Съвета на децата дебатираха по пет основни теми – сигурност, образование, здраве, семейство и свободно време.

„Трябва да се набележат мерки за защита на децата в интернет пространството, тъй като това е проблем, който ще нараства с всеки изминал ден. Искаме по-голяма сигурност на пътя, след като пътно-транспортните произшествия с деца се увеличават. Немалко деца са жертви на престъпления, за което също трябва да се помисли в стратегията“, обясни 18-годишната Йоана Захариева – председател на Съвета на децата. Тя и останалите членове са на мнение, че здравната инфраструктура също не е на ниво. Според тях болниците трябва да бъдат доста по-приветливи за малките пациенти, да има адаптирани стаи, които да им помагат да преодолеят здравословните проблеми, а не да ги депресират допълнително. Повече зелени площи край здравните заведения също биха се отразили благоприятно на децата по време на престоя им, както и върху лечението.

Децата са на мнение, че е крайно време образованието да стане иновативно, а в учебните програми да бъде заложен материал, който да е полезен за тях.

„Учениците често са демотивирани да учат, тъй като в училище биват заливани от ненужни факти, а те искат актуална информация, която да им помага да бъдат успешни в живота“, поясни Йоана.

Що се отнася до свободното време, децата и младежите в големите градове страдали от липса на такова, което им пречело да се отдават на хобитата си през свободното време. Една от причините, например, се явявал трафикът. Точно противоположната е тенденцията в малките градове, където подрастващите скучаят, тъй като след училище липсват алтернативи и възможности за дейности по интереси.

От Съвета на децата са категорични, че държавата трябва да подкрепя семейства в неравностойно положение, за да не се допуска изоставянето на малчугани по финансови причини. Те предлагат да се поучим от западния опит и да се разкрият детски градини във фирмите за улеснение на родителите.

Допитване, направено от Държавната агенция, показва, че 70 на сто от децата смятат, че страната ни е добро място да пораснат. За разлика от възрастните, които са тотални песимисти, децата нямали страхове, че могат да са щастливи в България, но търсят правата си.

Председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов отбеляза, че страната ни е на първо място по разводи, затова трябва да бъде въведена медиацията. Двата пилотни проекта, които се прилагат в Софийски градски съд и във Варненския районен съд вече давали резултати.

„Разтрогването на брака автоматично превръща детето в жертва. Родителите често го използват като оръжие един срещу друг и тук именно е ролята на медиатора. От 100 случая в София, при 34 не се е стигнало до разтрогване на брака при намесата на медиатор“, обясни Атанасов.

Цвета Брестничка – председател на УС на Асоциация „Родители“ напомни, че новият документ трябва да защитава интересите на всяко българско дете, а не на децата в риск.

Националната стратегия ще бъде представена за обществено обсъждане до края на ноември, след което дадена за разглеждане в Министерски съвет, уточни председателят на ДАЗД Елеонора Лилова.